Noviteti

Gazda u svom dvorištu: Tesla prodaje više EV u SAD od svih ostalih zajedno

Američki proizvođač postiže tržišne uspjehe širom svijeta, ali kod kuće potpuno dominira nad konkurencijom.

Kompanija Tesla - federalna.ba

Amerikanci su u 2023. kupili rekordnih 1,2 miliona električnih automobila. To je za 46,3% više nego godinu dana ranije.

Prema podacima koje je objavio Cox Automotive čak 55,1% od ukupnog broja prodatih vozila otpada na Tesla automobile, što znači da se Tesla u Americi bolje prodaje od svih ostalih brendova, kada su u pitanju vozila na struju, piše CNN.

Drugi na listi je Ford sa udelom od 6,1%, a treći je još jedan tradicionalni američki brend, Chevrolet sa učešćem od 5,2%.

Zanimljivo je da je na četvrtu poziciju po prodaji EV izbio korejski Hyundai, dok je peti netradicionalni proizvođač automobila, Rivian sa 4,2%.

Tek na šestoj poziciji je jedan evropski auto-brend, a u pitanju je BMW sa udjelom u prodaji EV od 3,8%.

Slijede Mercedes (3,4%), Volkswagen (3,2%), Kia (2,5%) i Audi (2,1%), koji zaokružuje listu prvih 10 najprodavanijih brendova kada je riječ o automobilima sa električnim pogonom.

Toyota, koja je neprikosnoveni šampion po prodaji hibrida, ima udio od svega 0,8% kada su u pitanju vozila na struju, pišu B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh