Noviteti

Folksvagen još jednu limuzinu poslao u penziju

U junu 2023. generalni direktor Volkswagena, Tomas Šefer, najavio je planove o ukidanju nekoliko modela manjeg obima proizvodnje, kako bi se fokusirali na popularnije automobile.

Folksvagen još jednu limuzinu poslao u penziju - screenshot

Direktor kompanije je posebno pomenuo da će premijum sedan Arteon biti “penzionisan”, ali nije otkrio kada će se to dogoditi.

Kako se ispostavilo, ova atraktivna kupe-limuzina već je ukinuta a posljednji primerak Arteona napravljen je krajem 2023.

Martin Hube, portparol Volkswagena za modele Arteon, Passat, Touareg i najavljeni ID.2, potvrdio je da fabrika Emden u Njemačkoj više ne proizvodi kupe-limuzinu na bazi starog Passata. Međutim, karavan, odnosno Shooting Brake verzija, ostaje u proizvodnji u fabrici u Osnabriku.

Hube je rekao da karavan ostati u proizvodnji do 2026. a zanimljivo je da ova inačica Arteona nikada nije prodavana u SAD dok u Evropi čak na raspolaganju i performans R verziju.

Kraj za standardni Arteon je još jedan udarac za one koji preferiraju limuzinski oblik karoserije, s obzirom na to da najnoviji Passat takođe nije dostupan kao limuzina.

U Volfsburgu se spremaju se da kažu zbogom automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, pošto će nedavno redizajnirani Golf biti poslednji te vrste sa SUS pogonom. Plan je da se od 2032. godine u Evropi prave i prodaju samo eletrična vozila a ostaje da se vidi kakve će posljedice ovo imati ako se zna da su VW modeli tehnološki veoma povezani sa mnogim automobilima Škode, SEAT-a, Cupre i Audija, prenosi B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh