Aktuelno

OVIH 8 STVARI MORATE DA PROVJERITE NA AUTU PRIJE PUTOVANJA: Jedna vas može skupo koštati!

Prije nego što krenete na dug put, važno je da provjerite stanje guma kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju

Automehaničar - Ilustracija/Srpskainfo.com

Jun označava početak sezone odmora i sve češćih putovanja, a dobra priprema automobila pre puta je neophodna. Donosimo vam listu stvari na koje morate da obratite pažnju pre odlaska na odmor. Proverili smo i koliko vozače košta pregled najvažnijih stavki na automobilu pre odlaska na putovanje.

Proverite stanje guma i kočnica

Pre nego što krenete na dug put, važno je da proverite stanje guma kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju. To podrazumeva proveru dubine gazećeg sloja, opšteg stanja guma i proveru da li su adekvatno napumpane na preporučeni pritisak. Po potrebi prilagodite pritisak ukoliko je vozilo natovareno ili ako je pred vama duža vožnja auto-putem.

Preporučeni pritisak proverite na nalepnici na vašem vozilu. Što se tiče minimalne dubine šare letnjih guma ona iznosi 1,6 milimetara, ali svakako nije preporuka da krećete na put sa već toliko istrošenim gumama.

Stručnjaci ocenuju da je važno proveriti kočione pločice i diskove – da nisu previše istrošeni, kao i paknove i doboše. Takođe, proći kroz ceo kočioni sistem i proveriti da li nešto negde curi.

Akumulator

Potrošnja električne energije tokom leta može mnogo da se poveća ako vozite po vrelom danu u kreni-stani situacijama. Pre puta se savetuje poseta servisu gde će vam proveriti stanje akumulatora.

Klima

Savetuje se provera klima uređaj i sistema za hlađenje, kako biste bili sigurni u udobno iskustvo vožnje tokom vrućih vremenskih uslova. Neispravan klima uređaj može izazvati nelagodu i umor, otežavajući fokusiranje na put. Istovremeno, sistem za hlađenje koji loše funkcioniše može dovesti do pregrevanja motora, što rezultira skupim popravkama i neočekivanim kvarovima.

Tečnost

Mnogi kvarovi mogli bi da se izbegnu jednostavnim i brzim proverama tečnosti – motorno ulje, antifriz, kočionu tečnost, ali i na onu za pranje vetrobrana.

Razmislite i o insektima

Letnja putovanja mogu biti divno iskustvo, ali insekti mogu pokvariti sve. Poslednje što bilo ko želi jeste ometen pogled tokom vožnje, zbog čega je važno nabaviti tečnost za pranje vetrobranskog stakla koja uklanja insekte.

Pneumatici

Pre puta savetuje se da podesite pritisak za 0,2 bara više od propisanog. To je preporuka jer se tokom putovanja krećete većim brzinama a i gume će biti pod većim opterećenjem, više će se grejati a, samim tim, i deformisati.

Metlice brisača

Posle zime, metlice često budu oštećene, zbog čega se savetuje provera pre puta. Za putovanje se savetuje da imate dobre brisače kako se ne bi mučili sa vidikom usled pljuskova.

Svetla

Potrebno vam svega nekoliko minuta da proverite da li rade sva svetla i pokazivači pravca na vašem vozilu, a koja su značajna za bezbednost na putu.

Takođe je važno da osim provere vozila, ne zaboravite na to da i baterija na vašem mobilnom telefonu mora da bude puna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh