Svaštara

Ovaj dio tijela se smanjuje ako žena dugo nema intimne odnose

Postoji niz problema vezanih za nedostatak intimnosti

glossy

Seksualni terapeuti će vam reći da, kada prestanete da imate intimne odnose, mogu da nastanu problemi u vezi kao što su nesigurnost, strah i prekid komunikacije, ali postoji i niz drugih problema vezanih za nedostatak intimnosti.

Seksualna aktivnost
Za muškarce, intimni odnos također znači zaštitu zdravlja prostate. Za žene, odsustvo intimnog odnosa može da dovede do promjena u dijelovima tijela, posebno u spolnom organu. Prema riječima eksperta, vaginalni kanal može da se smanji kada se žene uzdržavaju od odnosa na duži period. Seksualna aktivnost održava vaginu zdravom i stimulisanom.

– Ženski spolni organ je elastična cijev – objasnila je dr. Salena Zanoti.

Prema mišljenju stručnjaka, postoji razlika u tome kako se vagina smanjuje ili steže zbog nedostatka stimulacije kod žena u premenopauzi u poređenju sa ženama u postmenopauzi. U prvom slučaju, smanjenje je privremeno i nestaje nakon prvih nekoliko intimnih odnosa. Međutim, u drugom slučaju, može da bude trajno i povezano sa estrogenom, piše Informer.rs.

Estrogen, spolni hormon, odgovoran je za održavanje elastičnosti i podmazivanja vagine. Za žene koje nisu dostigle menopauzu, nivoi estrogena obično ostaju visoki. Ne može se reći isto za žene koje su dostigle menopauzu i koje su u postmenopauzi. Niži nivoi estrogena znače brojne seksualne promjene za žene, od kojih jedna uključuje suhoću ženskog spolnog organa i manje elastičan vaginalni kanal,piše Avaz

Nivo uzbuđenja
Ovo čak može da dovede do bolnijeg intimnog odnosa. Zapravo, stručnjaci preporučuju redovan odnos za žene u postmenopauzi kako bi stimulisale dotok krvi u vaginu, održale je zdravom i održale elastičnost. Ostale promjene u postmenopauzi uključuju niži seksualni nagon, poteškoće sa buđenjem i izazove postizanja vrhunca. Ipak, smanjenje vagine kod žena prije menopauze ima više veze sa nedostatkom intimne aktivnosti.

– Ako osjećate da vam je vagina zategnuta nakon pauze od intimnih odnosa, to više može da bude povezano sa napetošću ili nedostatkom uzbuđenja. Koristite lubrikant i sačekajte da nivo uzbuđenja bude visok prije nego što nastavite – objasnio je seksolog dr. Džes O’Rajli.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh