Svaštara

OVA JUTARNJA RUTINA ĆE VAM POMOĆI DA IZGUBITE VIŠAK KILOGRAMA

Hodanje je jednostavna rutina koja je vrlo učinkovita i dobra za zdravlje, kao i za održavanje tjelesne težine ili gubitak kilograma.

hodanje bos- ilustracija

TV doktor Michael Mosley otkrio je da je u danu dovoljno šetati najmanje 30 minuta kako bismo s vremenom ugledali promjene u kilogramima.

Međutim, važno je ići šetati u određeno vrijeme, tvrdi doktor. U svom podcastu Just One Thing preporučio je brzu šetnju u trajanju od najmanje 30 minuta odmah ujutro nakon buđenja, prenosi Express.

Prema riječima Mosleyja, ovaj jutarnji ritual “ne promiče samo zdrav život, već i mršanje te može pomoći s bržim sagorijevanjem masnoća”. Dodaje da kod jutarnjih šetnji važnu ulogu ima i sam izlazak na svjetlo, koje je ključno za održavanje obrazaca spavanja pod kontrolom.

Mosley ističe da “osim što vas budi, jarka vanjska svjetlost pomaže resetirati tjelesni sat, što pomaže u regulaciji gladi, raspoloženja, tjelesne temperature i svih drugih važnih tjelesnih procesa.”

Za optimalnu dobrobit Mosley predlaže najmanje 30 minuta šetnje svako jutro, ali napominje da čak i kratke šetnje mogu pozitivno utjecati na zdravlje.

Osim što vas izlaže svjetlu, svaka šetnja, bilo da je kratka, duga, brza ili spora, ojačat će mišiće i kosti, smanjiti bolove u zglobovima i mišićima, sagorjeti kalorije i povećati nivo energije – zaključio je.

Sa stručnjakom su se složili i iz klinike Mayo, iz koje tvrde da je tjelesna aktivnost, poput hodanja, važna za kontrolu tjelesne težine jer pomaže u sagorijevanju kalorija. Ako dnevnoj rutini dodate 30 minuta brzog hodanja, mogli biste sagorjeti oko 150 kalorija više dnevno.

Što je tempo hodanja brži, to će sagorjeti više kalorija – prenosi Express.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh