Svaštara

Tri razloga zašto je kafa korisna

Kafa je mnogima omiljeni dio jutarnje rutine – može da nas razbudi, volimo njen ukus i ne možemo zamisliti dan bez nje.

Teško nam je da se odviknemo od ovog napitka, jer osjećamo da toliko dobrog donosi u našu svakodnevnicu, ali da li je za to zaista isključivo zaslužan kofein i opojna aroma zrna? Stručnjaci vjeruju da ima i nešto drugo.

Većina ne može da zamisli da započne dan bez tople (ili hladne) kafe. Miris i ukus napitka nas “obavještava” da je dan počeo i da je došlo vrijeme za rad. Već decenijama je kafa omiljeno piće ljudima iz svih dijelova svijeta, ali da li je kofein, koji poboljšava koncentraciju, jedina dobrobit kafe? Prema različitim stručnjacima, odgovor je: Ne.

Postoje još tri objašnjenja zašto je ispijanje kafe ritual koji unosi pozitivne promjene u naš život:
Trenutak mira

Trafika, prodavnica, market, benzinska pumpa – izaberi neku od dostupnih lokacija i iskoristi novu opciju za isplatu već danas!

Stručnjaci za meditaciju objašnjavaju da su mnogi trenuci mira i spokoja u korporativnom svijetu uglavnom vezani za topao napitak, poput čaja ili kafe, prenosi portal “Inc.com”. Savjetuju da, kada pripremite svoje piće, zaista izdvojite nekoliko trenutaka samo da uživate u njemu.

Nemojte da je pijete dok istovremeno proveravate mejl, dok obavljate poziv, dok čitate obavještenja na telefonu… Ako joj se barem na kratko posvetite i ne razmišljate o drugim zadacima u toku dana, neće zbog toga posao biti teži, niste izgubili vrijeme, niste lijeni.

Štaviše, ovakve male pauze u toku dana mogu samo da donesu dobro, jer svom mozgu dopuštate da se “osvježi”, tako da se lakše možete skoncentrisati na ostatak dana i zadatke koji vas čekaju.
Nove ideje

Osim što može da vas umiri, proces pripremanja i ispijanja šolje kafe može da pomogne kada vam je potrebna inspiracija i poboljšana kreativnost. Jedna kineska studija iz 2018. godine je pokazala da je ispijanje čaja pomoglo ljudima da osmisle interesantna i alternativna rješenja za zadatke koje su im istraživači dali.

Pretpostavili su da je odgovor mogao biti u određenim hemijskim jedinjenjima u čaju (kofein), ali su naučnici zaključili da je najveći udio imalo opuštanje koje su učesnici osetili kada su pili piće.

Mnogi moderni inovatori(kao što je bio Stiv Džobs) zalažu se da “prazni” trenuci u toku dana, to jest vrijeme koje je isključivo posvećeno mentalnom odmoru, poboljšavaju kognitivne sposobnosti. Iz toga se rađaju nove ideje, projekti, inspiracije…

S obzirom da nije svako u mogućnosti da ode u šetnju nekoliko puta na dan, posebno oni koji rade u kancelariji, odlazak do kuhinje i pripremanje šolje kafe može da bude savršen “prazan” trenutak.
Vježba saosećanja i povezivanje s drugima

Iako se prethodna dva primera odnose na samostalno uživanje u kafi, ovaj napitak se često konzumira u društvu. Sastavni je dio skoro svakog sastanka sa prijateljima (“Hoćemo na kafu?”), a isto tako može da bude vezivna nit u profesionalnim odnosima.

Možda djeluje kao mala stvar, ali pripremanje i zajedničko ispijanje kafe sa kolegama može znatno učvrstiti vaš odnos. Kroz ovaj gest se postepeno gradi povjerenje, otvara se prilika za razgovor o temama koje nisu isključivo vezane za posao kao bolje upoznavanje kolege. Ovo može unaprediti međusobnu saradnju pa i rezulati zajedničkog rada postaju bolji. prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh