Svaštara

Oprez s produžnim kablom: Ne uključujte previše uređaja odjednom

Većina proizvođača električnih radijatora preporučuje direktno povezivanje sa zidnom utičnicom

produžno kablo - pixabay

Produžni kablovi nisu konstruirani kako bi izdržali pretjerano opterećenje struje pa postoji rizik od pregrijavanja i požara ako ih preopteretite, upozoravaju vatrogasci. Kada su već uključeni televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje električnog radijatora može dovesti do požara u kući.

Direktno povezivanje

Većina proizvođača električnih radijatora preporučuje direktno povezivanje sa zidnom utičnicom, a ne preko produžnog kabla na koji nikada ne bi trebali priključivati velike uređaje. Ako koristite produžni kabl, redovno provjeravajte uređaje, kako ne bi bili oštećeni.

Držite sve kablove i utičnice dalje od izvora topline, ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja, kako bi se spriječilo pregrijavanje. Uvijek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.
Obratite pažnju na oštećenja

Kada je riječ o ostalim mjerama opreza, stručnjaci preporučuju da se veliki uređaji drže udaljeno od zida, kako bi se izbjeglo zadržavanje topline. Također, uključivanje laptopa ili punjača za telefon, koji poslije danima ostaju uključeni, a leže na krevetu, može voditi ka požaru.

Izbjegavajte prekomjerno savijanje ili uvijanje produžnog kabla, kako biste spriječili oštećenje unutar njega. Nemojte koristiti oštećene utikače ili utičnice na produžnom kabelu. Ako primijetite oštećenja, odmah zamijenite utikače ili potražite stručnu pomoć.
Odgovarajuća dužina

Koristite produžni kabl odgovarajuće dužine za potrebe vaših uređaja. Upotreba prekratkog kabla koji je pod prevelikim opterećenjem može uzrokovati pregrijavanje.

Postavite ga ondje gdje neće biti izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti ili ekstremnim temperaturama. Ako koristite produžni kabl vani, osigurajte da bude odgovarajući, vodootporan i držite utikače iznad nivoa zemlje kako bi se izbjegao kontakt s vlagom. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh