Svaštara

Novo istraživanje: Kancerogene materije u 83 odsto mastila za tetovažu u Americi

Čak 83 procenta svih mastila za tetoviranje koja su dostupna na američkom tržištu sadrže kancerogene ili druge materije štetne po zdravlje, pokazuje istraživanje obavljeno na odsjeku za hemiju Bingamton univerziteta, kojim su obuhvaćene 54 vrste mastila koje se najčešće koriste.

Ustanovljeno je da čak njih 45 sadrži nenaznačene vrste aditiva, pigmenata i drugih hemikalija koje mogu da ugroze zdravlje i koje pod određenim okolnostima mogu da izazovu neke vrste raka, piše naučni žurnal Analytical Chemistry.

Hemijskom analizom je ustanovljeno da većina tih mastila sadrži aditiv polietilen glikol koji može da prouzrokuje ozbiljne bolesti bubrega, pa čak i njihov potpuni prestanak rada. U tim bojama za “ulepšavanje” kože detektovano je i toksično prozirno ulje fenoksietanol koje može da ugrozi funkcije nerava, pluća i jetre, naglasio je jedan od učesnika istraživanja profesor Džan Švierk.

Prema njegovim riječima, namjera te studije je da ukaže na potrebu jasnog obilježavanja sastojaka mastila za tetovažu koje zakon tretira kao kozmetičke preparate i ne obavezuje proizvođače na potpuno deklarisanje hemijskog sastavam,piše N1

Napominjući da je riječ o jednom od prvih temeljnih istraživanja u toj oblasti, te da čak ni Svjetska zdravstvena organizacija ne posjeduje podatke o štetnosti tih mastila, Švijerk je dodao da su, za razliku od SAD, Evropljani još prije dvije godine zabranili najčešće upotrebljavana zelena i plava mastila zbog sadržine opasnih hemikalija.

Prema podacima Pju Risrč Centra, američke institucije za socijalna i demografska pitanja, čak sto miliona Amerikanaca, najčešće starosti između 30 i 49 godina, ima bar jednu tetovažu na tijelu.

Ipak, nacija sa najviše tetoviranih žitelja je Italija, gdje približno 48 procenata građana ima mastilom islikanu kožu, istetovirane simbole ili napise.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh