Svaštara

Šta se desi kad izbacite hljeb iz jelovnika 30 dana

Kada odlučite da započnete zdravu ishranu među prvim stvarima na listi koju mnogi preporučuju jeste da je poželjno izbaciti hljeb. Međutim, mnogi ne mogu da zamisle da određene namirnice jedu bez hljeba, te teško donose odluku da prestanu da ga jedu.

Kako kažu stručnjaci, izbacivanje hljeba iz ishrane ima svoje i dobro i loše strane, te je najbolje napraviti balans.

Prema pisanju portala „Arabiaweather“, ovo će se dogoditi vašem tijelu ukoliko na 30 dana izbacite hljeb.
1. Izgubićete na težini

Hljeb je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz ishrane se vidi veoma brzo i to u obliku gubitka kilograma. Međutim, nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se skupljala u tijelu. Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. prenose nezavisne
2. Manjak apetita

Prerađeni ugljeni hidrati, kakav je bijeli hljeb, u organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se debljamo.

To ne znači da iz ishrane u potpunosti treba da izbacite hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite žitaricama od cijelog zrna, koje regulištu šećer u krvi.
3. Osjećaj slabosti

Cijela zrna koja se nalaze u nekim vrstama hljeba smatraju se gorivom koje tijelu obezbjeđuje energiju i izvor vitamina i minerala važnih za održavanje nivoa energije, kao što su magnezijum i vitamin B. Svako smanjenje ovih ključnih elemenata odraziće se na tijelo osjećajem slabosti i umora, prenosi Krtarica.
4. Visok nivo ketona

S obzirom na to da su ugljeni hidrati glavni izvor energije, kada ih izbacite, tijelo razlaže masti i proizvodi ketone, a rezultat je:

Loš zadah
Suva usta
Umor
Slabost
Vrtoglavica
Nesanica
Mučnina


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh