Svaštara

Pet najboljih punomasnih namirnica za mršavljenje

Punomasna hrana se često povezuje sa uživanjem, ali šta ako vam kažemo da bi prihvatanje određene punomasne hrane moglo da promijeni igru ​​na vašem putu ka gubitku viška kilograma.

Maslinovo ulje - Dnevno.hr

Catherine Gervacio, registrovana nutricionistkinja, otkrila je kojih su to pet najboljih punomasnih namirnica za mršavljenje.

Godinama je bilo široko rasprostranjeno vjerovanje da je sklonost ka opcijama s niskim udjelom masti ili bez masti mudro za one koji žele smršati. Međutim, sve veći broj istraživanja o ishrani dovodi u pitanje ovu paradigmu.

Nacionalni institut za zdravlje navodi da ne morate izbjegavati punomasnu hranu za mršavljenje sve dok su to zdrave masti, a ne zasićene masti, što može povećati debljanje i rizik od hroničnih bolesti. Zdrave masti uključuju mononezasićene masti (MUFA) i polinezasićene masti (PUFA).

Orašasti plodovi

Prepuni esencijalnih nutrijenata, vlakana i zdravih masti, orašasti plodovi pružaju savršenu nutritivnu ravnotežu koja vas održava punim energije.

“Orasi su prepuni zdravih masti koje povećavaju sitost i pružaju trajnu energiju za suzbijanje žudnje između obroka. Njihov sadržaj masti miješa MUFA, PUFA i zasićene masti. Uprkos ovom profilu, studije sugerišu da konzumacija orašastih plodova može smanjiti rizik od pretilosti”, dodaje.

Maslinovo ulje

Često slavljen kao “kamen temeljac” mediteranske ishrane, mononezasićene masti i antioksidansi maslinovog ulja čine ga izborom za zdravlje srca, kao i za mršavljenje.

“Sadržaj antioksidansa u maslinovom ulju ima protivupalno djelovanje. Hronična upala je povezana s gojaznošću pa bi smanjenje upale moglo pomoći u vašim naporima da izgubite težinu”, dodaje.

Maslinovo ulje se smatra zdravom i korisnom zamjenom za nezdrave masti. Ovo poboljšava sveukupne obrasce ishrane kako bi se postiglo zdravlje uz gubitak težine.

Sirevi

Iako je umjerenost ključna, uključivanje sira u vašu ishranu može pružiti dobar izvor masti, proteina i esencijalnih nutrijenata poput kalcijuma. Neke odlične sorte sira uključuju fetu, kozji sir ili mocarelu.

“Sir je dobar izvor proteina, koji doprinosi osjećaju sitosti jer mu je potrebno duže da se probavi. Proteini takođe obezbjeđuju aminokiseline za izgradnju vitkijih mišića. Takođe, sadržaj nutrijenata u siru, poput kalcijuma, vitamina B12 i fosfora, je neophodan za sveukupno zdravlje, tako da podržava zdravo mršavljenje”, kaže Gervacio. prenose nezavisne

Jaja

Jaja su hrana bogata proteinima koja vam može pružiti zadovoljavajući početak dana, a istovremeno podržava dugoročno mršavljenje.

“Jaja sadrže visoko biološke proteine ​​i zdrave masti. Ova kombinacija doprinosi kontroli apetita i obezbjeđuje tijelo dovoljnom količinom aminokiselina. Jaja su uobičajena hrana za ljude koji žele sagorjeti masnoće uz povećanje mišićne mase, u kombinaciji s programom vježbanja”, kaže Gervacio.

Jogurt

Osim kremaste teksture, punomasni jogurt sadrži probiotike, kalcijum i proteine, što ga čini hranljivim izborom za one koji žele smršati. Umiješajte ga s voćem ili granolom za ukusan i sitan zalogaj koji je u skladu s vašim ciljevima mršavljenja.

“Jogurt daje proteine ​​i probiotike. Probiotici mogu pomoći u osjetljivosti na inzulin i održavati normalne visine šećera u krvi. Ovo može pomoći u gubitku težine”, dodaje ona, prenosi RTCG.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh