Svaštara

Ovo je najpodcjenjenije povrće na svijetu

“Nema povrća koje moja porodica ne voli, ali kad bih morala imenovati ono najpodcjenjenije, to bi bez sumnje bio kupus”, piše Malcoun, inače urednica na portalu Eating Well.

Poljoprivredni proizvodi - Ilustracija / PR / Haber.ba

“Nema povrća koje moja porodica ne voli, ali kad bih morala imenovati ono najpodcjenjenije, to bi bez sumnje bio kupus”, piše Malcoun, inače urednica na portalu Eating Well. prenosi N1

Skromna glavica kupusa ima toliko prednosti. Prvo, od nje se može napraviti više jela. Osim toga, može dugo stajati u frižideru i traje duže nego glavica zelene salate. Sirovi kupus daje hrskavost mnogim jelima, ali i kuhan je vrlo ukusan.

“Jedan od uobičajenih obroka u našem domu su pečene pileće kobasice, krompir i dinstani kupus s preljevom od vlasca i senfa”, nastavlja Malcoun.

Ne zaboravimo i zdravstvene dobrobiti kupusa. Ovo povrće iz porodice krstašica prepuno je vitamina C i K, a crveni kupus sadrži i antocijane, snažnu protuupalnu fitohemikaliju. Osim toga, dobar je izvor izotiocijanata koji mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh