Svaštara

DODAJTE JEDNU NAMIRNICU MLJEVENOM MESU: SVE ĆE BITI DALEKO SOČNIJE

Malo ljudi zna da jelima od mljevenog mesa, kao što su ćufte, pljeskavice, musaka i slično, možete umnogome da poboljšate ukus samo ako im dodate jedan sastojak. Riječ je o prašku za pecivo.

Profesionalni kuhari znaju da prašak za pecivo ne utiče ne samo na teksturu proizvoda od brašna, kao što su hljebovi, peciva i kolači. Prah koji se dodaje kako bi pomogao da tijesto ili smjesa od brašna narastu, budu rastresitiji kada se peku i imaju veći volumen, slično radi i mesu.

Zahvaljujući prašku za pecivo meso će biti mekše, rastresitije, izbjeći ćete stvaranje grumenčića, pa čak i potencijalno gumenu teksturu. Jela od mesa će biti nevjerovatno sočna i mekana, posebno ako spremate pljeskavice ili ćufte.

Prašak za pecivo se dodaje pri kraju pripreme jela i to u maloj količini. Ako na primjer, miješate sastojke za ćufte, prašak dodajte na kraju i izmiješajte da se ravnomjerno raspredi, pa smjesu ostavite da malo odstoji prije prženja.

Ako ste u potrazi za jednostavim receptom za uštipke od mesa, evo i recepta:

Sastojci:

300 g mljevenog mesa

3 jaja

2 kašike brašna

2 kašike ulja

150 g vode

kašičica praška za pecivo

so, suhi biljni začin, biber, bijeli luk

Prirpema:

Sve sastojke sjedinite, kašikom vadite uštipke i stavite da se prže u dobro zagrijanoj tavi. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh