Svaštara

Naučnici upozoravaju: S konzumacijom ovog čaja morate biti vrlo oprezni

Zeleni čaj, često hvaljen zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti, poput pozitivnog uticaja na prevenciju raka, zdravlje srca i metabolizam, sada dolazi s upozorenjem.

Zeleni caj - Ljepota.ba

Istraživanja su pokazala da konzumacija zelenog čaja može ugroziti zdravlje jetre, a odabir visokokvalitetnog čaja iz provjerenih izvora postaje ključan kako biste izbjegli potencijalno štetne tvari, uključujući teške metale.

Najnovija upozorenja također se odnose na ekstrakte zelenog čaja u obliku tableta koji su također povezani s problemima jetre. Iako slučajevi oštećenja jetre uzrokovani konzumacijom zelenog čaja nisu česti (zabilježeno ih je svega stotinjak širom svijeta), važno je biti iznimno oprezan s ovom inače zdravom namirnicom.

Veza između zelenog čaja i oštećenja jetre nije potpuno razjašnjena, ali ozbiljni slučajevi poput upale jetre i oštećenja jetre izazvanih biljem (HILI) sugerišu da postoje određeni rizici.

Stručnjaci preporučuju umjerenu konzumaciju zelenog čaja i savjetovanje s doktorom prije nego što ga uključite u svoju svakodnevnu rutinu, piše Klik.hr.

Važno je da budete svjesni mogućih rizika i obratite pažnju na svoje tijelo. Ako primijetite simptome kao što su bolovi u trbuhu, žutica ili tamna mokraća, prestanite s konzumacijom zelenog čaja i odmah potražite ljekarsku pomoć. Zdravlje vaše jetre je od presudne važnosti, stoga budite pažljivi s onim što unosite. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh