Svaštara

Znamo da je zdrav: Ali kako se riješiti zadaha od bijelog luka?

Bijeli luk je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti: njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina.

Osim toga, konzumacija bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.

Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je s problemima zadaha iz usta koji mogu stvoriti neprijatne situacije zbog prisustva nekih materija koje se tokom procesa varenja apsorbuju u krvotok i transportuju do pluća.

Zato pranje zuba nakon konzumacije bijelog luka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u probavnom sistemu, piše Novi list.

Što onda uraditi? Na svom Instagram profilu dr Megan Rossi podijelila je djelotvoran i prirodan trik za neutralizovanje lošeg zadaha koji nastaje konzumacijom bijelog luka.

Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.

“Pokazalo se da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa jedinjenjima sumpora u bijelom luku, neutralizujući taj poseban miris,” objašnjava dr Rossi u svojoj objavi.

Ali nije samo jabuka ta koja ima “moć” nad bijeli lukom.

Evo popisa namirnica koje se mogu dodati u jela bogata bijelim lukom kako bi se neutralizovao miris te namirnice (riječ je o povrću koje se mora jesti isključivo sirovo da bi bilo djelotvorno.

zelena salata
peršun
nana
spanać

Ukratko, ako namjeravate da se počastite jelima sa bijelim lukom ili ih da ih pripremite za goste, ne zaboravite da na sto stavite lijepu korpu jabuka ili da u jelo dodate malo spanaća ili peršunovog lista kako biste spriječili neugodan zadah. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh