Svaštara

Načini kako da spriječite prekomjerno znojenje

Sve se bazira na higijenskoj pripremi hrane i održavanju površina i pribora čistim

Znojenje - Fitness.com.hr

Stručnjaci su ponudili nekoliko stvari koje možete učiniti da spriječite prekomjerno znojenje tokom ljetnih vrućina. Prvo, hrana koju treba izbjegavati su jaki začini kao što su kari i čili. Naše tijelo reagira na začinjenu hranu na isti način kao što reagira na visoke temperature.

Izbjegavati kofein

Ove namirnice čine da se više znojite da biste rashladili tijelo. Osim toga, stručnjaci navode da treba izbjegavati i kofein jer on stimulira centralni nervni sistem i podstiče nadbubrežne žlijezde da rade više.

Također, postoji još jedna stvar koju možete učiniti. Ustvari, svi znamo da se znojimo kada vježbamo, ali više vježbanja zapravo može smanjiti količinu znojenja. Bit ćete oznojeni kada vježbate i nema šanse da to zaobiđete. Ali poslije ćete se osjećati manje pod stresom jer se vježbanjem luči endorfin.
Lagana odjeća

Endorfini snižavaju nivo kortizola, hormona odgovornog za stres, a samim tim i neželjene nuspojave koje dolazi s anksioznošću, kao što je znojenje. Pored toga, trebalo bi da se obučete i na odgovarajući način. Podrazumijeva se da ako je napolju vruće, treba da nosite odjeću koja odgovara tom vremenu. Odlučite se za laganu odjeću od prozračnog materijala. prenosi avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh