Svaštara

Jesu li ove navike, koje mogu spriječiti dobivanje raka, dio vaše rutine? Trebale bi biti!

Stručnjaci su identificirali tri malo poznate navike koje su povezane sa smanjenim rizikom od raka.

Zdrava hrana - Narodnilijek.com

Određena količina rizika od raka povezana je s vašim DNK-om, ali epigenetika (tj. izbor životnog stila i okoline) također igra značajnu ulogu. Stručnjaci su identificirali tri malo poznate navike koje su povezane sa smanjenim rizikom od raka. Pokušajte ih uključiti u svoju svakodnevnu rutinu kako biste osigurali da vaše tijelo može najbolje funkcionirati u godinama koje dolaze, prenosi Mind Body Green.

1. Unosite vitamine i antioksidanse: Istraživanja su dokazala da su mnogi vitamini i antioksidansi povezani sa smanjenim rizikom od raka, uključujući:

vitamin A
Vitamin C
Vitamin D
Resveratrol
Likopen
Lutein
Zeaksantin

Pobrinite se da unosite puno ovih hranjivih tvari iz cjelovite hrane i nadopunjujete ih formulama s jednim sastojkom ili multivitaminskim formulama, kada je to potrebno. Dodavanje opsežnog multivitaminskog dodatka koji donosi sve ove vitamine i antioksidanse lak je i jednostavan način za održavanje zdravog tijela i promicanje dugovječnosti.

2. Optimizirajte zdravlje sna: S vremenom, neoptimalan san može dovesti do zdravstvenih problema s kardiovaskularnim sustavom, imunološke disfunkcije, pa čak i raka. U longitudinalnoj studiji iz 2021. godine, objavljenoj u časopisu Sleep, starije osobe s lošom kvalitetom sna imale su gotovo 60% veću vjerojatnost da će razviti rak od onih s dobrom kvalitetom sna, bez obzira na to jesu li u obitelji imali povijest karcinoma. Još jedan razlog da kvalitetan san bude prioritet!

3. Napunite svoj tanjur vlaknima: Vjerojatno ste čuli da bobičasto voće bogato antioksidansima može pomoći u smanjenju rizika od raka, ali jeste li čuli da vlakna također mogu pomoći u velikoj mjeri? Prema pregledu meta-analiza iz 2018. godine, iz časopisa Journal of Chiropractic Medicine, prehrana bogata vlaknima može smanjiti vjerojatnost razvoja određenih vrsta raka — posebice raka debelog crijeva i dojke. Kako biste povećali unos dijetalnih vlakana (muškarci trebaju najmanje 38 grama dnevno, dok žene trebaju najmanje 25 grama), svakako dodajte mnogo ovu hranu bogate vlaknima svakom obroku u danu:

Voće
Povrće
Cjelovite žitarice
Mahunarke
Orašasti plodovi
Sjemenke

Ako se još uvijek borite da postignete svoje ciljeve u vezi s vlaknima, razmislite o vlaknima u prahu visoke potencije kako biste dodatno povećali svoj dnevni unos. prenosi vecernji list


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh