Svaštara

ŠKOLSKA PRAVILA U JAPANU KOJA SU MNOGE OSTAVILA BEZ TEKSTA

Profesorica engleskog jezika Hito Boto, koja živi u Japanu, otkrila je da škole u toj zemlji imaju drugačiji pristup obrazovanju u odnosu na srednje škole u zapadnim zemljama.

škola - hayat

Na TikToku je objavila video u kojem je podijelila pravila kojih se moraju pridržavati učenici u Japanu. Kako tvrdi, u japanskim školama obavezno je preobuti se odmah po ulasku u školu.

Svi moramo skinuti cipele i obuti one za zatvoreni proctor – rekla je.

Ističe i da je Japancima prioritet čistoća, a za održavanje škole čistom i urednom odgovorni su upravo učenici koji sami spremaju. Japanski učenici zaduženi su i za posluživanje ručka te čišćenje svojih stolova, što potiče njihovu neovisnost i samodostatnost.

U školskim hodnicima nema grijanja pa profesorica tvrdi da često mora hodati u kaputu, dok učenici moraju slijediti poseban kodeks odijevanja u školama. Primjerice, djevojčice moraju imati kosu iznad ramena ili je svezati u niski rep. Zabranjeno je i farbanje kose, nošenje pirsinga i šminke.

Video je skupio 15 miliona pregleda i hiljade komentara korisnika koje su fascinirala stroga pravila. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh