Svaštara

PA SAVRŠENO, HRANA VAM SE STALNO LIJEPI ZA TAVU? Uz ovaj trik vam se to neće ponoviti, evo gdje pravite GREŠKU!

Da li se često susrećete sa problemom da se hrana zalijepi za tepsiju tokom pečenja i da vas to nervira?

Zatim slijedi mučenje da se oguli, da se sve ne raspadne, i na kraju slijedi temeljno pranje, jer ribanje – naravno – nije dozvoljeno!

Šta zapravo uzrokuje lijepljenje hrane i kako možete izbjeći ovaj problem?

Možda ste primijetili da kada stavite ulje u tiganj, kako se počne zagrijavati, ono se pomiče od sredine tiganja prema rubovima. Kada se to dogodi, hrana se lijepi za sredinu tiganja, jer je tu ostalo suho mjesto.

Zato morate znati da je glavni problem to što ste sipali premalo ulja.

Kako biste izbjegli ovaj problem, trebali biste implementirati nekoliko stvari.

Prvo sipajte još malo ulja. Drugo, uvijek ravnomjerno rasporedite to ulje po cijeloj površini tiganja. Treće, lagano zagrijte tiganj kako se ulje ne bi naglo povuklo. Četvrto, uvijek kupujte tepsije sa debljim dnom, čak i ako imaju teflonski premaz. To će mu pomoći da se ravnomjerno zagrije i da se hrana u njemu neće lijepiti.

Prvo što treba da uradite jeste da dobro operete tiganj deterdžentom za pranje posuđa. Kada ga isperete, dobro ga preprišite krpom da ne ostane ni kap vode. Zatim ga zagrejte na jakoj vatri, pa po unutrašnjosti ravnomerno rasporedite dovoljno soli da prekrije dno. Sačekajte da se so zagreje i promjeni boju, a zatim isperite.

Mekim sunđerom (nikako žicom) uklonite sve ostatke soli. Posljednji korak je brisanje posude vlažnom kuhinjskom krpom. Na ovaj način ćete stvoriti poseban zaštitni sloj na dnu posude, zahvaljujući kojem hrana neće da se lijepi i da zagori.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh