Svaštara

Evo koju hranu morate izbjegavati kada vas boli grlo: Jedna namirnica na listi bi vas mogla iznenaditi

Postoje određene vrste hrane kojih se možda želite kloniti kako biste povećali svoje šanse za brz oporavak i brži oporavak.

Grlobolja - Flickr.com

Grlobolja je kada imate bol, grebanje ili iritaciju u grlu i može se pogoršati kada gutate. Kada nastupi hladno vrijeme, pojavljuju se i upale grla. Te upale grla mogu biti dosadne, pogotovo kada pokušavate obaviti sve što je na popisu obaveza. Prema mom iskustvu, gutanje tekućine može biti bolno, a kamoli jedenje! Međutim, svakako želite nastaviti sa zdravom prehranom kako biste pomogli svom tijelu da se oporavi.

Zasigurno želite da osim održavanja hidratacije dok ste pod vremenskim uvjetima s upaljenim grlom, čak i kada osjetite da se počinje javljati ono početno golicanje. Osim toga, postoje određene vrste hrane kojih se možda želite kloniti kako biste povećali svoje šanse za brz oporavak i brži oporavak.

Ispod je šest namirnica koje biste trebali izbjegavati kada se loše osjećate s grloboljom.

Hrskave grickalice

Hrana poput čipsa, krekera i druge takve hrane može biti oštra kada se proguta i izazvati više boli i iritacije. Nazubljeni rubovi ove hrane mogu se zabiti u vaše već bolno grlo čineći ga bolnim. Mekša hrana ima tendenciju da se bolje nosi s upaljenim grlom. Ako su krekeri sve za što ste raspoloženi dok ste bolesni, možete ih umočiti u topli čaj da omekšaju.

Citrusno voće

Prepuni su vitamina C, koji je izvrstan kada ste bolesni. Međutim, ako kiselost svježeg voća poput naranči, limuna i limete pojačava golicanje u grlu kada ih jedete, onda je najbolje da ih pustite dok vam grlobolja ne prestane. Sokovi, sladoledi i smoothieji napravljeni od agruma također mogu biti iritantni, stoga privremeno odložite ako vam smetaju. Za ublažavanje upale grla citrusima, iscijedite krišku u topli čaj ili čak s običnom toplom vodom i medom. Za ublažavanje upale grla citrusima, iscijedite krišku u topli čaj ili čak s običnom toplom vodom i medom. Možete se okrenuti i drugoj hrani s vitaminom C koja je mekša poput pire krumpira ili pirjane paprike.

Kisela hrana

Baš poput agruma, kisela hrana poput umaka od rajčice može iritirati vaše grlo. Ako jesu, privremeno ih izbjegavajte dok vam bolovi ne prestanu – a zatim ponesite (zdraviju) pizzu!

Začinjena hrana

Za neke ljude, kad imaju upalu grla, moraju staviti ljuti umak ili srirachu. Ove vrste hrane mogu iritirati područje u grlu koje je upaljeno ili dodatno iritirati grlo. Ako ste to vi, onda izbacite ljutinu iz prehrane samo dok grlobolja ne prođe.

Tvrdo sirovo povrće

Stabljike mrkve i celera svakako su zdrave, ali njihova žilavost može smetati ako ih četkate po području grla koje je nadraženo. Ako vam njihova žilavost smeta upalu grla, zasad se odlučite za kuhano povrće ili čak pire povrće poput pire krumpira. Možete se vratiti umakanju tog sirovog povrća u humus kada vam se grlo oporavi.

Pohana i pržena hrana

Iako pržena piletina i prženi kolutići luka mogu biti utješni za jesti kada ste bolesni, gruba ovojnica može iritirati vaše grlobolju. Klonite se dok vam se simptomi ne povuku—i ne zaboravite birati prženu hranu u malim količinama jer ona nije najzdravija opcija, pogotovo kada ste bolesni, prenosi klik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh