Svaštara

Zbog čega je pogrešno izlijevati ulje u sudoper nakon pripreme jela

Mnoge osobe prilikom pripreme jela imaju naviku nakon kuhanja izliti iskorišteno ulje u sudoper, ali stručnjaci pojašnjavaju da ovaj postupak može stvoriti velike probleme.

Sudoper - Dobrakuhinja.com

Osim što uzrokuje probleme poput začepljenja cijevi u domu, nakupljeno ulje u kanalizacijskom sistemu stvara ogromne taloge masti. Ovi čepovi koji se sastoje od stvrdnutog ulja i vlažnih maramica mogu blokirati kanalizacijske mreže.

Mnoge osobe nisu sigurne šta uraditi s otpadnim uljem, pojašnjava Suzanne McKenzije koja se bavi recikliranjem ulja iz prehrambene industrije.

“Ulje začepljuje odvode i kanalizaciju dovodeći do brojnih problema vodovodnim kompanijama i okolišu. Većina otpadnog ulja koje ne završi u odvodu baca se u obično smeće i završava na odlagalištima”, kazala je McKenzie.

Osim začepljenja, izlijevanje ulja je štetno za vodotoke.

“Kada ulje dospije u rijeke i jezera, to je pogubno za životinjski svijet. Smanjuje nivo kisika u vodi, guši živa bića, čini vodu toksičnom i remeti cijeli ekosistem”, tvrdi McKenzie.

Pojedini smatraju da su tečna ulja poput maslinovog sigurnija jer ostaju u tečnom stanju na nižim temperaturama. McKenzie naglašava da je to ipak pogrešno.

“Nijedno ulje nikada ne bi smjelo ići u odvod”, kazala je.

Čak se I maslinovo ulje brzo stvrdne na nižim temperaturama, što ga čini jednako štetnim kao i čvršće masti, poput onih koje ostaju nakon pečenja mesa.

“I ulja koja ostaju tečna na niskim temperaturama oblažu cijevi, vremenom se stvrdnu, hvataju druge otpatke i uzrokuju začepljenja. Na kraju, svejedno zagađuju vaše vodotoke”, pojašnjava McKenzie, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh