Svaštara

U 3 koraka riješite začepljenja: Sudoper neće smrditi ako slijedite ovaj jednostavan prirodni trik

Kuhinjski sudoper svakodnevno trpi velike napore – prljavština, mast i ostaci hrane često završe u odvodu dok peremo posuđe. Iako ga koristimo za čišćenje, lako zaboravimo da i sam sudoper treba redovno održavanje, posebno jer ostaci hrane mogu izazvati neugodne mirise.

Sudoper - Dnevno.hr

Iako je najjednostavnije prskati sudoper deterdžentom ili ga brzo obrisati, takve površinske metode ne uklanjaju temeljno neugodne mirise koje stvaraju nakupine prljavštine i masnoće. Dok neki savjetuju korištenje začina poput cimeta za osvježavanje, postoji jednostavan i efikasan način da dubinski očistite odvod i spriječite loše mirise.

Stručnjakinja za čišćenje i uređenje doma Laura de Barra otkriva kako u samo tri koraka možete imati blistavo čist sudoper i potpuno ukloniti neugodne mirise.

Korak 1: Uzmite jednu čašu sode bikarbone i utapkajte je u odvod sudopera. Zatim ulijte jednu čašu destiliranog bijelog sirćeta. Budite spremni na pjenušavu reakciju koja će pomoći da se otkače nakupine prljavštine i začepljenja u cijevima.

Korak 2: Nakon što reakcija prestane, ulijte malo tečnog deterdženta za suđe u odvod i isperite toplom vodom iz čajnika, koja nije ključala, već je ostavljena da se malo ohladi. Topla voda efikasnije širi cijevi i ispira ostatke masnoće i prljavštine.

Korak 3: Najvažniji korak je redovno čišćenje mašine za pranje sudova, jer su njene cijevi povezane s kuhinjskim sudoperom, pa nečistoće iz nje mogu dodatno izazvati neugodne mirise.

Uz ovih nekoliko jednostavnih koraka, vaš kuhinjski sudoper će uvijek biti čist, a neugodni mirisi će nestati zauvijek, prenosi Radiosarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh