Svijet

Fico: Ukrajina mora ustupiti dio teritorije da se rat okonča

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je ustupanje dijela ukrajinske teritorije Rusiji jedini način da se okonča rat sa Rusijom i ponovio je da se protivi članstvu Ukrajine u NATO, prenosi Politico.

Robert Fico / Agencije

“Mora postojati neka vrsta kompromisa. Šta očekuju, da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno”, rekao je Fico za slovački javni servis RTVS, piše Vijesti.

Slovački premijer preuzeo je vlast u decembru 2023. godine nakon što je njegova ljevičarsko-populistička partija Smer pobijedila na septembarskim izborima uz obećanje da će prestati da šalje oružje Kijevu, da će blokirati potencijalno članstvo Ukrajine u NATO i da će se suprotstaviti sankcijama Rusiji.

Uoči planiranog sastanka slovačkog lidera sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom u srijedu, Fico je u subotnjem intervjuu ponovio svoje protivljenje nastojanjima Ukrajine za pridruživanje NATO.

“Reći ću mu da sam protiv članstva Ukrajine u NATO i da ću staviti veto. To bi bila samo osnova za treći svjetski rat, ništa drugo. Ukrajina nije nezavisna i suverena zemlja već je pod totalnim uticajem i kontrolom Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Fico i naglasio da Ukrajina od Slovačke “neće dobiti nikakvo oružje”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh