Svijet

“IZRAEL ĆE ZAPOČETI NOV RAT”? AMERIKANCI veoma zabrinuti, šalju visoke zvaničnike u Tel Aviv: NETANJAHU tako pokušava da spasi svoju političku karijeru

Zvaničnici Bajdenove administracije zabrinuti su da bi premijer Izraela Benjamin Netanjahu mogao da pokrene potpuni rat protiv ekstremističke organizacije Hezbolah u Libanu s ciljem da stabilizuje svoj unutrašnje-politički položaj i učvrsti svoju nestabilnu političku karijeru.

Prema pisanju “Vašington posta” istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je od početka rata Netanjahuova popularnost opala, a izraelska javnost nedvosmisleno mu pripisuje značajan deo krivice za neuspehe koji su omogućili smrtonosni upad Hamasa 7. oktobra, prenosi “Tajms of Izrael”.

Brojni visoki izraelski zvaničnici su u više navrata izjavljivali da Hezbolah mora biti oteran sa granice između Izraela i Libana, u skladu sa Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) iz 2006. godine, upozoravajući da će, ukoliko to ne bude postignuto diplomatskim putem, biti ostvareno vojnim sredstvima.

List u svom izveštaju citira više od desetak neimenovanih zvaničnika i diplomata Bajdenove administracije koji su potvrdili da su SAD poslale u Izrael visoke izaslanike, uključujući Amosa Hohštajna i državnog sekretara Entonija Blinkena, kako bi sprečili potpuni rat između jevrejske države i Hezbolaha koji uživa podršku Irana.

U izveštaju se navodi da je deo tenzija između Jerusalima i Vašingtona po tom pitanju nastao i zbog toga što je izraelska vojska od 7. oktobra navodno najmanje 34 puta pogodila položaje regularnih libanskih oružanih snaga koje podržavaju SAD, ali neimenovani izraelski zvaničnik rekao je američkom izaslaniku da Izrael ne gađa namerno položaje libanske vojske, prenosi Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh