Svijet

Putin: Generacije Palestinaca žive u nepravdi, za sve je kriva Amerika

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u utorak na političko rješenje izraelsko-palestinskog sukoba i rekao da bi članice grupe BRICS mogle biti uključene u napore da se postigne takvo političko rješenje.

“Pozivamo na zajedničke napore međunarodne zajednice usmjerene na deeskalaciju situacije, prekid vatre i pronalaženje političkog rješenja za palestinsko-izraelski sukob”, rekao je Putin na virtualnom summitu BRICS-a, dodajući:

“Države BRICS-a i zemlje regije mogle bi igrati ključnu ulogu u ovom poslu.”

Prema Putinu, posljednja eskalacija, koja je već dovela do velikih razaranja, došla je kao rezultat želje Sjedinjenih Američkih Država da same odlučuju o sudbini političke krize između Izraela i Palestine.

“Washington je nastojao monopolizirati ulogu posrednika dok je blokirao napore drugih međunarodnih aktera. Generacije Palestinaca trpe nepravdu i to je neprihvatljivo”, izjavio je ruski predsjednik.

Putin je rekao da je strašno što palestinska djeca umiru u velikom broju. Pogled na operacije koje se izvode na djeci bez anestezije “izaziva snažne emocije”, dodao je.

Prema palestinskom Ministarstvu zdravstva, Izrael je do sada ubio preko 13.300 Palestinaca, uključujući preko 5.600 djece i preko 3.550 žena,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh