Svijet

SAMO JE IZRONILO IZ VODE! Japan preko noći dobio NOVO OSTRVO

Novo ostrvo bi moglo da poraste i promeni oblik ako se erupcije nastave, ali bi takođe, moglo i da nestane ispod talasa

Japan je dobio novo ostrvo nakon erupcije podmorskog vulkana. Nova kopnena masa prečnika oko 100 metara pojavila se u blizini ostrva Ivoto, 1.200 kilometara južno od Tokija, nakon što su erupcije počele prošlog meseca, preneo je “Gardijan”.

Vanredni profesor na Institutu za istraživanje zemljotresa Univerziteta u Tokiju Fukađi Maeno, rekao je da su se freatomagmatske erupcije, vrsta eksplozivne erupcije koja je rezultat interakcije magme sa vodom, dogodile oko kilometar od Ivota, formirajuci kopnenu masu od oko 100 metara u prečniku.

Maeno, koji je leteo iznad te lokacije krajem oktobra, rekao je za agenciju Kjodo da su se oblaci dima i pepela visine oko 50 metara dizali svakih nekoliko minuta tokom erupcija.

On je dodao da je nedavno formiranje ostrva dokaz da se magmatska aktivnost vratila u to područje.

Novo ostrvo bi moglo da poraste i promeni oblik ako se erupcije nastave, ali bi takođe, moglo i da nestane ispod talasa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh