Svijet

Rusija zvanično potvrdila smrt Jevgenija Prigožina

Od pada aviona u srijedu 23. avgusta se špekulisalo da li je među deset poginulih i šef grupe Vagner. Poslije DNK testa, ruske vlasti su u nedjelju 27. avgusta potvrdile smrt Jevgenija Prigožina.

Prigozin- twitter

Ruske vlasti su zvanično potvrdile smrt Jevgenija Prigožina šefa grupe plaćenika Vagner. To je prenijela agencija Tass, pozivajući se na Državni istražni komitet Ruske Federacije. Nakon identifikacije svih deset žrtava u avionskoj nesreći, utvrđeno je da je među njima i Prigožin.

„U okviru istrage pada aviona u Tverskoj oblasti izvršena je molekularno-genetska ekspertiza”, saopštio je istražni komitet. „Prema rezultatima analize, utvrđen je identitet svih deset poginulih. Rezultat odgovara objavljenom spisku putnika”.

Privatni avion srušio se u srijedu uveče u Tverskoj oblasti u Rusiji. Prema zvaničnim podacima, avion je pripadao Prigožinu. Ruska vazduhoplovna uprava Rosaviazija je neobično brzo objavila spisak putnika i nekoliko sati nakon pada zvanično objavila da je u avionu bio Prigožin. Njegov zamjenik i suosnivač grupe Vagner Dmitrij Utkin takođe je bio jedan od putnika.

Uzrok pada aviona još uvijek nepoznat

„Nova gazeta Evropa” objavila je imena liste putnika i navodi se da su u avionu bili i Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan i Aleksandar Totmin. Prema pisanju ruskih medija, riječ je o borcima Vagnera.

Na listi je i Valerij Čekalov, za koga se, prema izvejštajima ruskih portala, kaže da je (bio) glavni logističar Vagnera i blizak Prigožinov povjerenik. Prema pisanju medija, Nikolaj Matusejev, šef Prigožinove službe bezbjednosti, navodno se borio u Siriji i tamo je ranjen. Kako se navodi, posadu su činili Aleksej Levšin kao pilot, Rustam Karimov kao kopilot i Kristina Raspopova kao stjuardesa.

Uzrok pada aviona još uvijek nije utvrđen. U petak uveče su pronađene „crne kutije”, a radi dalje istrage ostaci mašine transportovani sa mjesta nesreće.

Kremlj odbacuje spekulacije o umiješanosti

Pored mogućnosti nesreće, špekuliše se da je avion mogao da bude namjerno oboren.

Prema zapadnim izvorima, preliminarna procjena jedne američke tajne službe glasi da je pad letjelice namjerno izazvan eksplozijom. Teorija o eksploziji odgovara dugogodišnjim naporima predsjednika Vladimira Putina da ućutka svoje kritičare.

Putinov portparol Dmitrij Peskov negirao je bilo kakvu umiješanost Kremlja u pad aviona. „Trenutno se, naravno, mnogo špekuliše o ovoj avionskoj nesreći i tragičnoj smrti putnika u avionu, uključujući Jevgenija Prigožina. Naravno, na Zapadu se te špekulacije prikazuju iz određenog ugla i sve je to potpuna laž”, rekao je Peskov, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh