Svijet

I Kadirov se oglasio nakon pogibije Prigožina

Čečenski vođa Ramzan Kadirov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina čije su se snage često borile uz Wagnerove jedinice u Ukrajini, pohvalio je ostavštinu Jevgenija Prigožina nakon avionske nesreće u kojoj je on poginuo.

Ramzan Kadirov - Twitter

“Dugo smo prijatelji. Često smo morali rješavati najkompliciranija pitanja”, rekao je Kadirov i opisao Prigožina kao osobu koja se od ostalih razlikuje brzinom reakcija, jedinstvenim komunikacijskim vještinama i upornošću.

“Uvijek je bio spreman pomoći i stvarno je od srca pomagao”, dodaje.

Kako navodi Jutarnji, Kadirov je rekao da je Prigožin ‘važna osoba na nacionalnoj sceni‘, no on u posljednje vrijeme nije vidio ili nije želio vidjeti potpunu sliku onoga što se događa u zemlji.

“Zamolio sam ga da svoje lične ambicije ostavi iza sebe u korist pitanja od najveće nacionalne važnosti. Sve ostalo moglo bi se riješiti kasnije. No upravo takav je on bio, sa svojim čvrstim držanjem i željom da dobije što želi ovdje i sada”, ističe Kadirov i dodaje kako nema sumnje da je Prigožin dao velik doprinos ratu u Ukrajini te mu se ta zasluga ne može oduzeti.

“Njegova smrt je veliki gubitak za cijelu državu”, kaže Kadirov.

Inače, britansko Ministarstvo odbrane danas je poručilo kako još nema konačnog dokaza da je šef plaćeničke skupine Wagner Prigožin bio u avionu koji se srušio ranije ove sedmice bez preživjelih, ali je “vrlo vjerojatno” da je mrtav.

Ruske vlasti su rekle da je Prigožin bio naveden kao putnik u avionu koji je pao sjeverozapadno od Moskve u srijedu navečer, dva mjeseca nakon što je poveo neuspjelu pobunu protiv vojnog vrha.

Ruski istražitelji pokrenuli su istragu o tome što se dogodilo, ali nisu službeno potvrdili identitet 10 tijela izvučenih iz olupine.

“Još nema definitivnog dokaza da je Prigožin bio u avionu i poznat je po provođenju iznimnih sigurnosnih mjera. Međutim, vrlo je vjerojatno da je doista mrtav”, reklo je britansko ministarstvo u odbrambenom obavještajnom ažuriranju objavljenom na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

“Smrt Prigožina bi gotovo sigurno imala duboko destabilizirajući učinak na skupinu Wagner. Njegova hiperaktivnost, iznimna odvažnost, želja za rezultatima i ekstremna brutalnost prožimale su paravojsku i malo je vjerojatno da će dobiti sličnog nasljednika.”

“Skupinu dodatno obeshrabruje izvješće da su osnivač i terenski zapovjednik Dmitrij Utkin te šef logistike Valerij Čekalov također umrli.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh