Svijet

ČEKALA JE BLIZANCE, ALI OVO NIJE MOGLA DA ZAMISLI: Kada su vidjeli ŠTA se DEŠAVA doktori ZANIJEMILI, to NISU OČEKIVALI

Dajen iz Škotske imala je nevjerovatan porođaj, kakav se rijetko viđa.

Trudnica - Ilustracija / Blogspot

Blizanci Moli i Miki Meklaren iz Škotske rođeni su bukvalno u istoj sekundi, što je izuzetno rijetka pojava.

U 11:53 27. aprila, poslije više od 12 sati bolnog porođaja, ljekari su rekli mami Dajen (34) da gura, a onda primijetili kako izlaze glava i stopalo.

Svi su bili zapanjeni kada je Miki izašao glavom naprijed, dok se Moli istovremeno „dočekala“ na noge. Djevojčica je bila teška 2,38 kg, a dječak 3,03 kg, a 12 nedelja poslije obje bebe su dobro.

– Mislila sam da je Miki zaglavljen. Snažno sam pogurala i čulo se „vuš” – rekla je Dajen, koja je majka petoro djece, za South West News Service.

Ona kaže da je mislila da je izašlo samo jedno dijete, ali je onda babica rekla da su obje bebe tu. Majka je bila ošamućena i zatečena, pa nije najbolje razumjela šta joj objašnjavaju.

– Rekla je:„ Rodila si ih oboje odjednom. Noga je pripadala tvojoj kćerki. Nekako je uspjela da se probije i njeno stopalo je izašlo u isto vrijeme kada i njegova glava – prisjetila se ona riječi ljekara, prenosi Njujork post.

Ovaj fenomen je poznat kao monoamnionski blizanci. Javljaju se kada jedno oplođeno jaje rezultira identičnim blizancima koji dele zajedničku placentu i amnionsku kesu.

Monoamnionski blizanci su jako neuobičajeni i te čine svega 1 odsto identičnih blizanaca i manje od 0,1 procenata svih trudnoća, navodi Odeljenje za akušerstvo i ginekologiju Univerziteta Kolumbija.

Dajen je kazala kako nikada u istoriji te bolnice nije viđen takav porođaj i da su njeni blizanci postali zvijezde svog kraja u Severnom Lankaširu.

– Dolazili su ljekari i medicinske sestre iz svih dijelova bolnice da upoznaju nove slavne blizance jer su čuli kako su došli na svet i želeli su da ih lično vide – priča ponosna mama, prenosi Espreso.

Ne samo da su medicinari bili iznenađeni, već se i lokalni matičar šokirao kada su mu roditelji ispričali da je vreme rođenja bukvalno isto.

– Morali su da kontaktiraju bolnicu za potvrdu pre nego što su mogli da stave u izvod iz matične knjige rođenih da su rođeni u isto vrijeme – rekla je Dajen, piše Srpski portal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh