Svijet

Švedska predstavlja mjere za zaštitu svojih građana zbog napetosti oko paljenja Kur’ana

Švedska vlada u utorak je saopćila da će predstaviti mjere za zaštitu svojih građana u jeku sve većih briga i u Švedskoj i u Danskoj da bi kriza oko paljenja primjeraka Kurana mogla dovesti do nasilnih napada.

Zastava Švedske - Tanjug.rs

Dvije zemlje su doživjele niz protesta posljednjih sedmica u kojima su primjerci Kurana spaljeni ili na drugi način oštećeni, što je izazvalo bijes u muslimanskim zemljama i zahtjeve da nordijske vlade zaustave paljevine.

Švedski premijer Ulf Kristerson i ministar pravde Gunar Stromer održat će u utorak konferenciju za novinare na kojoj će razgovarati o sigurnosnoj situaciji i predstaviti “mjere za zaštitu švedskih državljana”, saopćila je vlada bez navođenja detalja.

Još više spaljivanja Kurana, omogućenih zakonima o slobodi govora, desilo se u ponedjeljak dok su vlade obje zemlje saopćile da ispituju načine da pravno ograniče takva djela u pokušaju da deeskaliraju napetosti.

U Danskoj, Policijska sigurnosna i obavještajna služba (PET) vjeruje da su spaljivanje Kurana dovelo do povećanog rizika od napada, saopćila je služba u ponedjeljak navečer javnom servisu DR.

Također u ponedjeljak, 57-člana Organizacija islamske saradnje (OIC) sastala se na vanrednoj sjednici kako bi razgovarala o nedavnim dešavanjima na kojoj je oštro osudila spaljivanje Kurana.

Također je u saopćenju nakon završetka sastanka navela da je pozvala države članice da poduzmu odgovarajuće mjere, bilo političke ili ekonomske, u zemljama u kojima se skrnavi Kuran, piše FENA.

Nakon sastanka, danski i švedski ministri vanjskih poslova zasebno su napisali na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, da će nastaviti dijalog sa OIC-om, prenosi Rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh