Svijet

Putin prijeti zabranjenim oružjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da njegova vojska raspolaže s “dobrom rezervom” kasetnog streljiva, prijeteći da će ga upotrijebiti na bojišnici protiv Ukrajine ako ga Kijev bude koristio.

Vladimir Putin - bhrt

Washington je najavio skoru isporuku Ukrajini tog vrsta streljiva čija je upotreba kontroverzna jer može izazvali kolateralne civilne žrtve.

“U Rusiji postoji dobra rezerva kasetnog streljiva, različitog tipa”, rekao je Putin u intervjuu televizijskoj postaji Rossia-1 koji je objavljen u nedjelju. “Dosad ga nismo koristili, nismo ni morali, iako smo u jednom trenutku imali nestašicu streljiva što je poznato”, naglasio je ruski predsjednik. “Ali ako bude korišteno protiv nas, zadržavamo pravo na odmazdu”, dodao je.

U utorak je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu već istaknuo da će, “ako Sjedinjene Države isporuče Ukrajini kasetno streljivo, ruske oružane snage biti prisiljene koristiti slična sredstva za uništavanje”.

Ukrajinski vojnici od početka rata optužuju ruske snage da koriste to kontroverzno streljivo.

Po Putinu, Washington je najavio da će opskrbiti tim oružjem Kijev jer ima manjak streljiva koje bi mogao ponuditi Ukrajini. “Ukrajinska vojska koristi dnevno od 5000 do 6000 granata od 155mm. SAD ih proizvode 15.000 mjesečno, dakle nemaju ga dovoljno, a ni Evropa ga nema dovoljno. Nemaju ništa bolje za predložiti od kasetnog streljiva”, rekao je Putin.

Ta je vrsta streljiva zabranjena u brojnim zemljama, posebno u evropskim, potpisnicama Konvencije iz Osla iz 2008., kojoj se nisu pridružile ni SAD, ni Rusija niti Ukrajina, piše BosnaInfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh