Svijet

Ajkule sve bliže obali u SAD: Za dva dana napale pet osoba

Oprezniji smo nego ikad, kaže Gorman

U vodama kod Long Ajlenda za samo dva dana, ajkule su napale petero ljudi, a spasioci su pomoću snimka drona uočili 50 životinja u blizini obale.

Grupa ajkula
U četvrtak je viđena ajkula duža od tri metra zbog čega su zvaničnici nastojali da odvrate ljude od kupanja na plaži gdje je par dana ranije dronom uočena na obali grupa pješčanih ajkula.

– Oprezniji smo nego ikad. Na nebu imamo dronove koji nadgledaju vode. Imamo spasilačke ekipe koje takođe prate situaciju – rekao je Džordž Gorman (Jorge), direktor državnog parka na Lond Ajlendu.

Prije samo nekoliko godina, susreti plivača sa ajkulama su bili rijetki, ali odnedavno su vijesti o napadima ajkule sve brojnije, prenosi Daily Mail.

Prošle godine, osam osoba je doživjelo napad ajkula na plažama kod Long Ajlenda.

Sezona tek počela
– Ove godine, izujedano je već pet osoba. A sezona je tek počela – kaže on.

Iako povrede kupača nisu bile ozbiljne, nadležni su zabrinuti zbog češćeg približavanja ajkula obali,piše Avaz

Sa druge strane, napominje se, povećana vidljivost ajkula ukazuje i na zdraviji ekosistem, kažu neki ljudi. Čistija voda omogućava razmnožavanje manjih riba kojima se ajkule hrane.

A što se više malih riba približava obali, jasno je da su im ajkule za petama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh