Svijet

Guterres pozvao Izrael da prekine gradnju naselja na okupiranim teritorijama

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je izraelsku vladu da “odmah i u potpunosti” prekine sve aktivnosti naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, kazao je portparol UN-a.

Antonio Guterres - Screenshot

Guterres je duboko zabrinut odlukom izraelske vlade da izmijeni procedure planiranja naselja, navodi Farhan Haq, zamjenik portparola čelnika Svjetske organizacije, u izjavi za javnost.

Haq je napomenuo kako se može očekivati da će promjene ubrzati napredak izraelskih planova širenja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalem.

Guterres je također duboko uznemiren očekivanim napretkom u narednoj sedmici za više od 4.000 stambenih jedinica u naseljima od strane izraelskih vlasti za planiranje, rekao je Haq.

– Generalni sekretar ponavlja da je širenje naselja flagrantno kršenje međunarodnog prava. Ono je glavna prepreka realizaciji održivog dvodržavnog rješenja i pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira – rekao je portparol.

Širenje ovih nelegalnih naselja je značajan pokretač tenzija i nasilja i produbljuje humanitarne potrebe, tvrdi on.

– To dodatno učvršćuje izraelsku okupaciju palestinske teritorije, zadire u palestinsku zemlju i prirodna bogatstva, ometa slobodno kretanje palestinskog stanovništva i podriva legitimna prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje i suverenitet – rekao je Haq.

– Generalni sekretar poziva vladu Izraela da zaustavi i poništi takve odluke i da odmah i potpuno obustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji i da u potpunosti poštuje svoje zakonske obaveze u tom pogledu – kazao je portparol, prenosi Xinhua.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh