Svijet

El Ninjo najvjerovatnije stiže tokom ove godine: Kako će se ovo odraziti na temperature i klimu naše planete?

Svjetska meteorološka organizacija je najavila da bi El Ninjo mogao da nastpi u narednim mjesecima. Šta to u stvari znači za našu planetu?

Suša - Blic.rs

Sve je vjerovatnije da će u toku ove godine doći do El Ninja, zagrijavanja tropskog Pacifika, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija.

Međutim, kako ovaj klimatski fenomen ima mnogo širi odjek, moguće je da će El Ninjo u regionima širom svijeta doprinijeti mjerenju rekordnih temperatura.

La Ninja, hladna faza složenije pojave El Ninjo – Južna oscilacija (El Niño – Southern Oscillation, skraćeno ENSO), se okončala poslije tri godine, a tropski Pacifik trenutno se nalazi u neutralnoj fazi. Ipak, nju bi uskoro mogla da zamijeni topla faza, El Ninjo.

Kako se navodi, postoji 60% vjerovatnoće da se tranzicija odigra u periodu od maja do jula. Prema aktuelnim prognozama meteorologa, vjerovatnoća raste na 80% u periodu od jula do septembra.

Za sada nema indikacija o tome koliko dugo će El Ninjo trajati i koji će biti njegov intenzitet, ali ova pojava mogla bi da produbi rizike sa kojima se planeta suočava uslijed klimatskih promjena.

“Doživjeli smo osam najtoplijih godina u istoriji mjerenja bez obzira na hlađenje izazvano La Ninjom u protekle tri godine koje je delovalo kao privremena kočnica porastu temperature”, kazao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije, Peteri Talas. “Razvoj El Ninja će najverovatnije dovesti do novog skoka u globalnom zagrijavanju i povećati šansu za obaranje temperaturnih rekorda.”

Prema izvještaju Svjetske meteorološke organizacije, 2016. je bila najtoplija godina do sada zbog “dvostrukog udarca” snažnog naleta El Ninja i zagrevanja koje su prouzrokovali ljudi kroz oslobađanje gasova sa efektom staklene bašte.

Uticaj tople ENSO faze uglavnom se primijeti u godini nakon njenog javljanja, pa se tako očekuje da posledice budu očitije tokom 2024. godine.

“Treba da se pripremimo za razvoj El Ninja koji se često povezuje sa rastućim vrućinama, sušom i padavinama u različitim dijelovima svijeta”, upozorio je Talas i dodao da bi moglo da dođe i do povećanja vremenskih ekstrema.

El Ninjo predstavlja prirodni fenomen koji se javlja periodično, na svakih dve do sedam godina, i doprinosi zagrijavanju površine Tihog okeana u tropima. Epizode traju između devet i dvanaest meseci.

Tokom El Ninja, dolazi do porasta u padavinama na jugu Južne Amerike i u južnim predijelima Sjedinjenih Američkih Država, kao i na rogu Afrike i u centralnoj Aziji.

Nasuprot tome, moguće su surove suše u Australiji, Indoneziji i u južnoj Aziji. Dok u centralnim i istočnim dijelovima Tihog okeana El Ninjo može podstaći formiranje uragana.

Autor: Jelena Kozbašić / Klima 101


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh