Svijet

SAD najavio 1,2 milijarde dolara nove vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države najavile su u utorak slanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini, javio je AFP.

Riječ je o značajnom paketu pomoći vrijednom 1,2 milijarde američkih dolara.

Ova nova pomoć svjedoči o “odlučnosti SAD-a da nastavi podupirati Ukrajinu osiguravajući joj kratkoročno glavne resurse poput sustava protuzračne obrane i streljiva” i jačajući njezine obrambene kapacitete “na dulje vrijeme”, ističe se u priopćenju Pentagona.

Ne navodi se kakav je tip protuzračnog sistema predviđen, ali se zna da je municija namijenjena sastavima za presretanje bespilotnih letjelica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je ovaj potez Washingtona, rekavši na Twitteru da “cijenimo ovaj znak solidarnosti s Ukrajinom iskazan na simboličan dan za nas – Dan Evrope i Dan pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu”.

“Zajedno idemo ka novoj pobjedi”, poručio je on.

Novi paket pomoći bit će prvenstveno usmjeren na opskrbu Ukrajine artiljerijskom municijom, ali i na protuzračnu odbranu, objavilo je u utorak američko Ministarstvo odbrane.

Kako je javio CNN, paket pomoći bit će kupljen od proizvođača umjesto da oprema bude povučena iz zaliha američkog Ministarstva odbrane.

Kako je objavio Pentagon, u paketu se nalaze: dodatni sistemi protuzračne odbrane i municija za njih, oprema za integraciju zapadnih lansera protuzračnih projektila i raketa te radara s ukrajinskim sistemima protuzračne odbrane, municija za upotrebu protiv bespilotnih letjelica, artiljerijska municija kalibra 155 mm te podrška u vezi s obukom vojnika i održavanje vojnih sistema.

Ukrajina neprestano poziva Zapad da joj dopremi dodatne količine oklopnih vozila, topničkog oružja, municije, ali i borbene avione i sisteme dugog dometa kako bi mogla gađati rusku logistiku iza linije fronta.

Nakon ove nove pošiljke ukupna vrijednost američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske ofanzive u februaru 2022. penje se na 36 milijardi dolara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh