Svijet

Japan prvi put odobrio pilule za pobačaj, decenijama nakon drugih zemalja

Pilula za pobačaj bit će dostupna u Japanu po prvi put nakon što je Ministarstvo zdravstva odobrilo lijek koji se koristi za prekid trudnoće u ranom stadiju.

Upotreba tablete - Dnevno.hr

Pobačaj je legalan u Japanu do 22 sedmice trudnoće, ali obično je potreban pristanak supružnika ili partnera, a do sada je hirurški zahvat bio jedina opcija.

Ministarstvo je u petak u obavijesti zdravstvenim dužnosnicima reklo da je odobrilo lijek britanske farmaceutske kompanije Linepharma.

Slični lijekovi dostupni su u mnogim zemljama, uključujući Francusku, koja je prva odobrila pilulu za pobačaj 1988. godine i Sjedinjene Američke Države gdje je dostupna od 2000. godine, podsjeća AFP.

Odobrenje pilule za prekid trudnoće do devet sedmica uslijedilo je nakon odobrenja Ministarstva, koje je ranije odgođeno za mjesec dana jer su pristigle hiljade mišljenja.

Nacionalna televizija NHK rekla je da bi ukupna cijena pilule za pobačaj i ljekarskog savjetovanja bila oko 100.000 jena (700 dolara). Pobačaji nisu pokriveni javnim zdravstvenim osiguranjem. Hirurški pobačaj može koštati oko 100.000 do 200.000 jena.

Mifepriston je posljednjih sedmica bio u centru velike sudske bitke u SAD-u. Vrhovni sud SAD-a privremeno je zadržao pristup široko korištenom lijeku za pobačaj, zamrzavajući presude nižih sudova kojima bi se zabranila ili ozbiljno ograničila njegova dostupnost.

Pokretači kampanje u Japanu također se zalažu za bolji pristup piluli za jutro poslije, koja sprječava trudnoću.

U Japanu se trenutno ne može kupiti hitna kontracepcija bez odobrenja ljekara. To je ujedno i jedini lijek koji se mora popiti pred farmaceutom kako se ne bi prodavao na crnom tržištu. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh