Svijet

BLINKEN GOVORIO O VELIKOJ AFERI: CURENJE OBAVJEŠTAJNIH PODATAKA NIJE UTJECALO NA SARADNJU S PARTNERIMA

Curenje tajnih američkih vojnih obavještajnih podataka na internetu nije utjecalo na saradnju Washingtona s njegovim partnerima i saveznicima, rekao je u subotu američki državni sekretar Antony Blinken, prenose agencije.

Anthony Blinken - Fokus

Blinken je na konferenciji za medije u glavnom vijetnamskom gradu Hanoju rekao kako SAD sa svojim saveznicima i partnerima razgovara o tom pitanju.

Na temelju razgovora koje sam vodio, nisam čuo ništa što bi utjecalo na našu saradnju sa saveznicima i partnerima – rekao je Blinken, dodavši da je s druge strane čuo za “zahvalnost” zbog koraka koje je Washington poduzeo.

Dvadesetjednogodišnji pripadnik zrakoplovstva Nacionalne garda Massachusettsa optužen je u petak da je objavio tajne vojne obavještajne podatke.

Tužilaštvo ga optužuje da je nezakonito raspačavao tajni materijal.

Agenti FBI-a uhapsili su Jacka Douglasa Teixeiru u njegovom domu u North Dightonu (Massachusetts) u četvrtak.

Vjeruje se da je curenje informacija najozbiljniji sigurnosni proboj u SAD-u od objave više od 700.000 dokumenata, videozapisa i diplomatskih depeša na web stranici WikiLeaks 2010.

Pentagon je poručio da je zadnji slučaj “svjesno krivično djelo”.

O curenju podataka javio je New York Times ranije ovoga mjeseca, a dokumenti su sedmicama ranije objavljeni na društvenim mrežama.

Predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je naredio istražiteljima da utvrde zašto je osumnjičeni imao pristup osjetljivim informacijama, među kojima su podaci koji ukazuju na navodne pojedinosti o ranjivosti ukrajinske vojske, dok je Washington osramoćen jer je otkriveno špijuniranje saveznika. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh