Svijet

Stoltenberg: Vrijeme je da Finska i Švedska uđu u NATO

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u utorak poziv Turskoj i Mađarskoj da omoguće Finskoj i Švedskoj da se pridruže zapadnom vojnom savezu

“Vrijeme je za ratifikaciju i punu dobrodošlicu i Finskoj i Švedskoj kao članicama”, rekao je Stoltenberg u Helsinkiju, govoreći zajedno s finskom premijerkom Sannom Marin.

Stoltenberg je rekao da je postignut napredak s Turskom i da će se predstavnici Ankare, Stockholma i Helsinkija sastati idući tjedan u Bruxellesu.

Dvije nordijske zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u obrambenom savezu u svibnju, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pristupanje novih članica moraju ratificirati svi saveznici, a Turska već nekoliko mjeseci blokira taj proces i traži zakonske izmjene jer, kako tvrdi, Švedska simpatizira i podržava kurdske teroriste.

Stoltenberg je rekao da su oba kandidata za NATO ispunila uvjete iz sporazuma s Ankarom od prošlog ljeta.

Nordijske zemlje bit će “na puno boljem mjestu nego prije nego što su se prijavile”, rekao je šef NATO-a, dodavši da je “nezamislivo da će postojati bilo kakva prijetnja protiv Finske ili Švedske bez reakcije NATO-a”.

Finska s Rusijom dijeli više od 1300 kilometara dugu granicu.

Marin je rekla da je Finska odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u zato što je granica saveza “jedina crta koju Rusija ne bi prešla”.

Finska premijerka je rekla da se nadala da će Finska već biti članica, a sada očekuje da će se proces pristupanja dovršiti prije idućeg samita NATO-a u Vilniusu u srpnju.

Marin je istaknula da mađarski parlament tek treba odobriti proširenje NATO-a, no Budimpešta je izrazila podršku pristupanju i nije postavila nikakve zahtjeve.

Parlament u Helsinkiju trebao bi raspravljati i glasati o tom pitanju u srijedu.

Stoltenberg je rekao da su se članice NATO-a složile da će Ukrajina “postati članica našeg saveza” u budućnosti, ali da je sada fokus na pružanju pomoći Kijevu u obrani od ruske invazije.

Ruska invazija na Ukrajinu trajno je promijenila odnos NATO-a s Moskvom. “Nema povratka”, rekao je.

Stoltenberg je pozvao saveznike da izvuku pouke iz europske ovisnosti o ruskom plinu i upozorio ih da ne postanu previše ovisni o Kini.

“Ne bismo trebali učiniti istu pogrešku s Kinom i drugim autoritarnim režimima”, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh