Svijet

Rusija tvrdi da je Švicarska napustila politiku neutralnosti

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova tvrdi da je švicarska vlada poduzela nekoliko akcija protiv Moskve

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u nedjelju da je Švicarska napustila svoju politiku neutralnosti od početka rata u Ukrajini i optužila zvanični Bern za podršku Kijevu

“Uprkos više od dva vijeka provođenja politike vanjske neutralnosti, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Bern je napustio svoju tradicionalnu neutralnost i nedvosmisleno podržao neonacistički režim u Kijevu”, objavila je Zaharova na Telegramu.

Zaharova tvrdi da je švicarska vlada poduzela nekoliko akcija protiv Moskve, među kojima su osuda Rusije, blokiranje ruske imovine u zemlji i pridruživanje sankcijama Evropske unije, uključujući mjere protiv 1.300 fizičkih i 170 pravnih lica.

Zaharova je dodala da je Švicarska pružala usluge Ukrajini kao što su vojna obuka te isporučila humanitarnu pomoć uz posredovanje Švicarske ambasade, kao i da planira pružiti novu finansijsku pomoć ukrajinskoj i moldavskoj vladi u vrijednosti od 140 miliona švicarskih franaka (148,8 miliona dolara).

Zaharova tvrdi da Bern ne smatra ove usluge odstupanjem od neutralnosti, ali da “logika sugeriše suprotno”.

Nakon početka ruskog rata u Ukrajini, Švicarska, dugo poznata po tradicionalnom neutralnom stavu, pridružila se zemljama Evropske unije koje su uvele finansijske sankcije Moskvi.

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis je na 77. sjednici Generalne skupštine UN-a u septembru prošle godine,​​​​​ ​ rekao da je “šokiran” ruskom “vojnom agresijom” na Ukrajinu i pozvao Moskvu da “prekine rat u Ukrajini”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh