Svijet

Raste broj žrtava nakon oružanog napada u istočnom Jerusalimu

Najmanje sedam osoba je ubijeno, a deset ranjeno kada je naoružani napadač 27. januara uveče otvorio vatru u blizini sinagoge u istočnom Jerusalimu, saopštile su izraelska policija i hitna služba, prenosi Rojters.

Napad je, kako se navodi, pojačao strah od spirale nasilja, dan nakon najsmrtonosnije izraelske racije na Zapadnoj obali poslednjih godina.

Izraelska policija je napad u jevrejskoj četvrti opisala kao “teroristički incident”. Saopšteno je da je napadač stigao oko 20.15 časova i otvorio vatru, pogodivši više ljudi pre nego što ga je upucala policija.

Izraelski mediji navode da je napadač Palestinac stanovnik istočnog Jerusalima, ali nema zvanične potvrde, ukazuje Rojters.

Pucnjava u jevrejskom kvartu Neve Jakov usledila je nakon smrtonosnog napada izraelske vojske dan ranije (26. januara) na Zapadnoj obali. Racija u izbegličkom kampu u Jeninu prerasla je u pucnjavu u kojoj je ubijeno najmanje devet Palestinaca, dok je u sukobima na drugoj lokaciji poginuo deseti.

Do sada nije preuzeta odgovornost za napad na sinagogu 27. januara, ali je portparol islamističkog pokreta Hamas rekao da su incidenti povezani.

“Ova operacija je odgovor na zločin u Jeninu i prirodan odgovor na okupacione kriminalne akcije”, rekao je portparol Hamasa Hazem Kasem. Manja militantna grupa Islamski džihad je pozdravila napad, ali nije preuzela odgovornost.

U Gazi su vesti o napadu dovele do spontanih skupova na ulicama, koji su praćeni slavljeničkim pucnjima.

Do incidenata dolazi nekoliko dana pre planirane posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Izraelu i Zapadnoj obali.

Stejt department je 27. januara izdao saopštenje u kojem osuđuje napad u istočnom Jerusalimu i navodi da nema promena u Blinkenovim planovima putovanja.

Izraelski ministar odbrane je 27. januara signalizirao da će vojska zaustaviti vazdušne udare ako palestinske militantne grupe prestanu sa raketnim napadima, koji su započeti nakon izraelske racije u kampu u Jeninu. Ministar je naredio izraelskoj vojsci da se pripremi za nove udare u Pojasu Gaze “ako bude potrebno”.

Eskalacija decenijama dugog izraelsko-palestinskog sukoba predstavlja test za novu ekstremno desnu vladu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koja je stupila na dužnost uz obećanje zauzeti čvrst stav, usred povećanih napetosti sa Palestincima.

Racija izraelskih snaga takođe je podstakla palestinske vlasti da prekinu sigurnosnu koordinaciju s Izraelom, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh