Svijet

Putin i Xi održat će razgovore do kraja godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping razgovarat će prije kraja godine, javila je u ponedjeljak ruska državna novinska agencija TASS, ne navodeći detalje o vremenu ili formatu razgovora.

Xi Jinping i Vladimir Putin - arhiva

U agencijskoj vijesti citira se portarol Kremlja Dmitrij Peskov koji je izjavio da će dvije strane objaviti detalje razgovora u dogledno vrijeme.

Putin i Xi su proglasili partnerstvo “bez granica” između dvije zemlje kada je ruski čelnik posjetio Peking u februaru, tri sedmice prije ruske invazije na Ukrajinu.

S obzirom na to da zapadne zemlje osuđuju rat i rusku ekonomiju guše sankcijama, partnerstvo s Kinom za Putina je dobilo još veći značaj, iako je on u septembru javno priznao da je Peking izrazio “pitanja i zabrinutost” zbog Ukrajine.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, trenutno zamjenik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, sastao se sa Xijem tokom posjete Pekingu prošle sedmice, prenosi Reuters, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh