Svijet

Britanska privreda porasla u oktobru 0,5 posto

Britanska ekonomija se oporavila u oktobru malo snažnije nego što se očekivalo od septembarskog pada, ali je recesija i dalje izgledna, pokazuju današnji zvanični podaci.

Pixabay/Ilustracija

Bruto domaći proizvod (BDP) Ujedinjenog Kraljevstva je porastao u oktobru za 0,5 posto nakon pada od 0,6 procenata u septembru, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku (ONS).

Ekonomisti su u anketi Rojtersa predviđali rast od 0,4 odsto.

“Mada današnje brojke pokazuju određeni rast, želim da budem iskren – pred nama težak put. Kao i ostatak Evrope, ni mi nismo imuni na naknadne šokove od kovida-19, Putinov rat i visoke globalne cijene gasa”, naveo je ministar finansija Džeremi Hant u reagovanju na statističke podatke.

Tokom tri mjeseca, od jula do kraja oktobra, britanska privreda je pala za 0,3 posto, nešto manje od medijan prognoze analitičara, ali je to ipak najveći tromjesečni pad od početka 2021.

Banka Engleske (BoE), koja na sastanku u četvrtak treba da podigne referentnu kamatnu stopu deveti put zaredom kako bi obuzdala inflaciju od preko 11 odsto, upozorila je prošlog mjeseca da bi britanska ekonomija mogla da uđe u dvogodišnju recesiju ako kamate poveća u većem obimu, kako to očekuju investitori.

Čak i bez daljeg podizanja stope, privreda Velike Britanije će zabilježiti pad u pet od šest kvartala do kraja 2023, navela je BoE, prenosi Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh