Svijet

Njemački grad gasi grijanje u kancelarijama, radnicima dijeli jakne

U javnim ustanovama u Villingen-Schwenningenu, grijanje na termostatu biće organičeno na 19 stepeni Celzijusa

Grad Villingen-Schwenningen na jugozapadu Njemačke ove zime uvodi mjere za uštedu energije, zbog kojih u javnim ustonavama gasi grijanje, a radnicima nude besplatne zimske jakne, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog energetske krize koju je potaknuo rat u Ukrajini, mnoge kompanije, zvaničnici i administracije ograničili su grijanje na minimalno. U javnim ustanovama u Villingen-Schwenningenu, grijanje na termostatu biće organičeno na 19 stepeni Celzijusa.

Kako bi pomogli radnicima da se zagriju, grad je naručio oko 1.600 jakni s gradskim grbom po cijeni od 28,5 eura po komadu.

Madlen Falke, glasnogovornica Gradske uprave, izjavila je za televiziju SWR da uz ove sobne temperature i prirodu posla, osoblje brzo osjeti hladnoću.

Falke je istakla da dizajn uniforme takođe ima za cilj da ojača osećaj zajedništva i identifikacije sa poslodavcem.

Kreissparkasse banka u obližnjem Ludwigsburgu također svojim zaposlenima obezbjeđuje zimsku odjeću. U ponudi su jakna i zimske rukavice jer je i u toj banci grijanje ograničeno na maksimalnih 19 stepeni.

Sindikat IG-Metall u Reutlingenu i Stuttgartu kritikovao je snižavanje sobne temperature radi uštede energije.

Ralf Jaster, sekretar sindikata IG-Metalla u Reutlingenu, rekao je za SWR da jakna od flisa ne pomaže kod hladnih nogu.

“Kucanje u rukavicama ne funkcioniše”, rekao je Jaster.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da su njemačka skladišta plina sada u punom kapacitetu, a da će prvi terminali ukapljenog prirodnog plina u toj zemlji postati operativni za nekoliko sedmica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh