Svijet

Kada je na Japan izvršen preveliki pritisak dogodio se Pearl Harbor – hoće li Europa uskoro to izazvati kod Rusije?

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas kako su nove EU sankcije prema Rusiji “korak prema ratu”, prenosi novinska agencija AFP.

Neki će možda otpisati Orbanova upozorenja zbog činjenice da se zna da je bio (ili još uvijek jest) u dobrim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ili pak zbog toga što je u krajnje lošim odnosima s Bruxellesom, no unatoč tome ovo upozorenje i slična ne bi trebalo unaprijed odbacivati. Isto pak stiže u tjednu gdje je incident oko rakete koja je pala na prostor Poljske, i tamo ubila dvoje ljudi, dodatno pojačao napetosti i u prvi plan stavio opasnost od širenja sukoba.

Situacija se donekle smirila nakon što su i Poljska i SAD sugerirali da se radi o ukrajinskoj raketi (samo Kijev još uvijek tvrdi da to nije slučaj) koja je gađala rusku i greškom pala na prostor Poljske (pritom Washington i Varšava naglašavaju da svejedno drže Rusiju odgovornom).

No, da je bila riječ o ruskoj raketi – ili pak interpretaciji koja sugerira da je to bio ruski napad – postoje konkretne opasnosti da bi takav incident mogao proširiti postojeći rat na širi prostor Europe. Naime, u tom slučaju dovoljno bi bilo da je Poljska, kao NATO članica, aktivirala Članak 5, odnosno kolektivnu obranu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh