Svijet

Izranja iz pustinje i dominira predijelom: 30 metara visoki zidovi tvrđave i danas izazivaju strahopoštovanje

Sa svojom arhitekturom koja simbolizuje vekove moći, tvrđava Deravar je izuzetna atrakcija u pustinji Čolistan.

Tvrđava Deravar - Nationalgeographic.rs

Na ivici pustinje Čolistan, koja je dio pustinje Tar, 100 km od Bahavalpura (Indija), nalazi se veličanstvena kvadratna tvrđava Deravar, piše National geographic.

Njeni zidovi građeni od crvene opeke imaju obim od 1500 metara, a visoki su i do trideset. Moćna tvrđava, najveća u tom regionu, se nadvija nad okolinom i vidljiva je miljama unaokolo.

Prvu tvrđavu na tom mjestu izgradio je hindu Rajput, Rai Jajja Bhati iz Džajsalmera u 9. vijeku. Ostao je u rukama kraljevske porodice Džajsalmera sve dok ga 1733. godine nisu zauzeli Navabi iz Bahavalpura. Godine 1747. tvrđava je preoteta iz ruku Abasija od strane Bahava Kana u vrijeme njegovih osvajanja u Šikarpuru. Navab Mubarak Kan zauzeo je uporište 1804. godine.

Četiri svetilišta pobožnih muslimana nalaze se u blizini tvrđave Deravar. Džamija Deravar, koja ima 3 kupole i 4 minareta, replika je Moti džamije u Crvenoj tvrđavi u Delhiju, a izgrađena je 1844. godine.

Tokom svog dugog postojanja, tvrđava je služila i kao vojno uporište, ali i kao zatvor i sudnica.

Ispod tvrđave nalaze se brojni tuneli kojima su povezane građevine.

U tvrđavi se nalazi i kraljevska nekropola porodice Abasi.

Oblast je bogata arheološkim artefaktima povezanim sa Ganverivalom, ogromnim, ali još neiskopanim gradom civilizacije doline Inda.

Tvrđava Deravar – Nationalgeographic.rs

Tvrđava Deravar – Nationalgeographic.rs

Tvrđava Deravar – Nationalgeographic.rs


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh