Region

Grad Makarska proglašena sigurnim mjestom za žene

Makarsko Gradsko vijeće u petak je na sjednici donijelo Rezoluciju kojom je Makarska proglašena sigurnim mjestom za žene, a utvrđene su i konkretne mjere kako bi se zaštitile žene žrtve nasilja.

Makarska - Senzacija.ba

Time je naglašena posvećenost nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama te predstavlja značajan korak prema osiguranju sigurnosti i zaštite žena. Žene koje traže utočište u skloništima dobit će finansijsku pomoć s ciljem osnaživanja žrtva i pružanja resursa potrebnih tijekom njihovog oporavka.

Ujedno, Grad u hrvatskoj će pokriti trošak do 600 eura mjesečno unajmljenog stana, osiguravajući da žrtve imaju sigurno mjesto za boravak, udaljeno od opasnosti, kako bi olakšali osamostaljenje i vraćanje žrtve nasilja u društvo, a predviđeno pravo troška nužnog smještaja grad će sufinancirati u trajanju do šest mjeseci.

Utvrđene su i smjernice o prevenciji nasilja nad ženama u gradu Makarskoj, a uključuju informiranje i edukaciju, preventivne mjere, psihosocijalne tretmane te senzibilizaciju javnosti.

Gradonačelnik Makarske Zoran Paunović na sjednici je naglasio potrebu za saradnjom između lokalne vlasti, nevladinih organizacija i članova zajednice kako bi se stvorilo okruženje u kojem se žene osjećaju zaštićeno, podržano i sigurno. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh