Region

Upozorenje stručnjaka: ‘Dalmaciju će opet pogoditi potresi, u ova četiri grada su najčešći’

Naučnici i stručnjaci Geofizičkog odsjeka Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu organizirali su okrugli stol u Sinju na temu “Siguran (su)život s potresima – na primjeru grada Sinja”.

potres - Nezavisne

Poruka s ovog skupa naglašava neizbježnost potresa, ali i potrebu da se naučimo živjeti s njima te preveniramo moguće neželjene posljedice.

Na skupu su predstavljeni rezultati geofizičko-seizmoloških istraživanja potresom ugroženih područja u Hrvatskoj,
“Tu su se događali najčešći i najjači potresi u Hrvatskoj, kao što su potresi u Dubrovniku, Turjacima, Makarskoj ili posljednji s epicentrom u Stonu”, rekla je prof. Markušić.

Profesorica Snježana Markušić istaknula je da se to područje nalazi na seizmički najaktivnijem dijelu Hrvatske, gdje se jadranska mikroploča podvlači pod Dinaride, generirajući najčešće i najjače potrese, piše Slobodna Dalmacija.

Cilj naučnih istraživanja je osvijestiti ljude o mogućnosti suživota s potresima. Profesorica Markušić naglasila je važnost ulaganja u znanje o strukturi tla na kojem gradimo te prilagođavanje gradnje na takvim tlima.

Kroz mjerenja i istraživanja strukture tla, stvorene su karte seizmičnosti tla za područje grada Sinja, a stručnjaci ističu kako bi ova saznanja trebala biti korisna u prostornom planiranju i gradnji, pridonoseći sigurnijem suživotu s potresima,piše Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh