Region

Sjeverna Makedonija: Evo šta je otac ubijene Vanje (14) rekao na saslušanju

On je jučer priveden kod sudije za prethodni postupak i određeno mu je zadržavanje do 48 sati

Aleksandar Gorčevski, otac ubijene Vanje (14) iz Skoplja, saslušan je u tužilaštvu i ponovo je negirao da je imao bilo kakve veze sa ubistvom svoje kćerke.

On je jučer priveden kod sudije za prethodni postupak i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

Otac negira navode
Prema izjavama osumnjičenih, Aleksandar je obavijestio Ljupča Palevskog Palču o tome kada će Vanja napustiti svoj dom u naselju Debar i uputiti se u školu, te da sestra neće krenuti sa njom.

Osnovni javni tužilac Gavril Bubevski je na jučerašnjoj konferenciji za novinare obavijestio da otac negira ove navode.

– Razmatramo njegovu umiješanost, za koju i dalje pretpostavljamo da je bila indirektna u ovom slučaju, uzimaju ći u kontekstu onoga šta drugi uključeni u slučaj kažu da je jedna osoba rekla da sve ovo zna od kontakta sa ocem – rekao je jučer Bubevski.

Podsjetimo, otac je prijavio nestanak policiji 27. novembra u 11 sati, kada je rekao da je Vanja napustila stan u 7.27 sati.

Preliminarna istraga, kako je ukazao Bubevski, usmjerena je i na to kakav je konkretan odnos između oca djevojčice i osumnjičenog za otmicu i ubistvo Palevskog.

Završena obdukcija
U kasnim popodnevnim satima očekuje se da tužilaštvo dobije krivičnu prijavu o slučaju od Ministarstva unutrašnjih poslova. Potom će tužilaštvo za svu četvorica osumnjičenih za otmicu i ubistvo djevojčice izdati naredbu za istragu i pritvor do 30 dana.

U međuvremenu, završena je obdukcija i tijelo male Vanje je predato porodici. Nalaz obdukcije još nije stigao u tužilaštvo, jer se čekaju rezultati svih analiza.

Obdukcija bi trebalo da ustanovi uzrok i tačno vrijeme smrti i bit će ključna u povezivanju svih elemenata ovog krivičnog djela,piše Avaz

Osumnjičeni Vlatko Kešišov iz Štipa, Velebor Manev and Bore Vidoevski iz Velesa, nalaze se u pritvoru u zatvoru Šutka u Skoplju. Oni su smješteni u odvojene ćelije, gdje borave sami, kako ne bi došlo do sukoba sa drugim zatvorenicima. Za Palevskim se i dalje intenzivno traga i raspisana je međunarodna potjernica.

Podsjetimo, Vanja je oteta u ponedeljak 27. novembra ujutru oko 7.30 sati. Prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svjedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10 sati. Njeno tijelo pronađeno je zakopano u selu Brazda na periferiji Skoplja, gdje se nalazio i zapaljeni automobil “citroen”, koji je korišcten za njenu otmicu. Vanjinom ubistvu prethodila je otmica i ubistvo 74-godišnjeg Pančea Žežovskog, vlasnika “citroena”, koji je korišten za otmicu Vanje.

Oba ubistva su izvršena na isti način, sa istim oružjem, koje još nije pronađeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh