Region

Grlić Radman: Grčke vlasti obećale sigurnost hrvatskih državljana u zatvorima

Mi se brinemo za njihovu sigurnost, u kontaktu smo s premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom, ja sa svojim kolegama i kolega Malenica također sa svojim kolegama iz Grčke, rekao je.

Gordan Grlić Radman - N1

Ministar vanjskih poslova i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je kako grčke vlasti jamče za sigurnost hrvatskih državljana, koji su završili u zatvorima nakon navijačkih nereda u Ateni.

Tokom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na Groblju mira na Bilima kod Mostara, ministar Grlić Radman osvrnuo si i na situaciju hrvatskih državljanina, pripadnika navijačke skupine “Bad Blue Boys”, koji su nakon navijačkih nereda u Ateni u kojima je ubijen navijač grčkog AEK-a, završili u pritvorima.

– Tamo su 102 hrvatska državljanina, to smo već komunicirali ovih dana i premijer RH Andrej Plenković, ministar pravosuđa i uprave RH Ivan Malenica i ja. Mi se brinemo za njihovu sigurnost, u kontaktu smo s premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom, ja sa svojim kolegama i kolega Malenica također sa svojim kolegama iz Grčke. Imamo izuzetno dobru suradnju i, naravno, obećanje od grčkih vlasti da će se jamčiti sigurnost hrvatskih državljana – rekao je Grlić Radman.

Ministar je komentirao i nadolazeći neformalni sastanka regionalnih lidera u Grčkoj.

– Idemo u Grčku povodom neformalnog sastanka regionalnih lidera, glavna tema je nastavak procesa europskih integracija zemalja jugoistočne Europe i kontinentalna stabilnost i sigurnost u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu – izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, prenosi Fena.

Radman se osvrnuo i na pitanje BiH i njezinog puta ka EU, ustvrdivši kako je članstvo BiH u EU hrvatski nacionalni interes.

– Mi od samog početka podržavamo sva nastojanja BiH na tom putu. Također, zaslugom RH je prošle godine BiH dobila kandidacijski status i nadam se da će do kraja godine započeti pristupni pregovori – zaključio je Grlić Radman, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh