Region

Lajčak danas u posjetu Kosovu

Posebni izaslanik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak doputovat će danas u Prištinu…

Miroslav Lajčak - Twitter

Posebni izaslanik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak doputovat će danas u Prištinu gdje će u poslijepodnevnim satima razgovarati s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

Lajčakov posjet Kosovu uslijedit će nakon izbijanja novih tenzija na sjeveru te zemlje te nakon što je EU poduzela mjere prtiv Kosova jer su izostali očekivani koraci Prištine na deeskalaciji situacije zbog kojih je neizvjestan nastavak dijaloga dviju strana o primjeni europskog plana o normalizaciji odnosa.

Kurti je jučer medijima u Prištini kazao da je zainteresiran za deeskalaciju i normalizaciju, ali i dodao da to znači vladavinu zakona i suočavanje kriminalaca s pravdom.

Glasnogovornik EU Peter Stano kazao je da je Lajčakov posjet Kosovu dio rada na “pomicanju dijaloga naprijed”.

“Sastavni je dio posla posebnog izaslanika da putuje na susrete s partnerima na terenu”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik EU Peter Stano, komentirajući Lajčakov posjet.

No Stano je također kazao da će EU poduzeti i mjere pritvor Srbije u slučaju da ne ispuni njihove zahtjeve.

“Ove su mjere privremene i potpuno poništive ovisno o razvoju događaja na terenu i odlukama o deeskalaciji koje je donio premijer Kurti. EU također pomno prati ispunjava li Srbija naše zahtjeve i spreman je poduzeti mjere u slučaju neispunjenja”, rekao je Stano.

Tenzije na sjeveru Kosova porasle su krajem svibnja kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora. Na izborima u četiri općine na sjeveru Kosova izlaznost je bila samo 3,4 posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR)i više od 50 srpskih prosvjednika. Nakon toga srbijanske snage uhitile su trojicu kosovskih policajaca, koji su kasnije pušteni.

EU je nakon tih događaja uveo određene sankcije Kosovu, zbog čega mnogi smatraju da su predstavnici Unije pristrani u korist Srbije.

No iz EU ponavljaju kako je potrebno da obje strane poduzmu hitne korake prema deeskalaciji situacije na sjeveru i to paralelnim povlačenjem pripadnika policije Kosova iz blizine zgrada općina, povlačenjem Srba koji prosvjeduju, a potom povlačenjem gradonačelnika iz općinskih zgrada te obavljanje dužnosti iz alternativnih objekata, raspisivanjem prijevremenih izbora kao i javnim obvezivanjem Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba, za sudjelovanje na tim izborima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh