Region

KOJU KAZNU BI DOBIO DJEČAK SA VRAČARA DA JE U TRENUTKU ZLOČINA IMAO 14 GODINA? Evo šta kaže ZAKON!

Maloljetnicima u ovom uzrastu prijete samo vaspitne mjere.

Kosta K. - screenshot

Učenik 7. razreda (13) Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” koji je ubio 8 učenika i čuvara, a ranio još 7 osoba i da je napunio 14 godina prema Krivičnom zakonu ne bi dobio zatvorsku kaznu, kaže sagovornik iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

On je smješten je u psihijatrijsku ustanovu radi opservacije.

Naime, za maloljetna lica od 14 do 16 godina uopšte nije propisana kazna zatvora.

Vaspitne mjere / Maloljetnicima u ovom uzrastu prete samo vaspitne mere.

Vaspitne mjere predviđene Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnika su:

1) mjere upozorenja i usmjeravanja: sudski ukor i posebne obaveze;

2) mjere pojačanog nadzora: pojačan nadzor od strane roditelja, usvojioca ili staraoca, pojačan nadzor u drugoj porodici, pojačan nadzor od strane organa starateljstva, pojačan nadzor uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika;

3) zavodske mjere: upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno-popravni dom, upućivanje u posebnu ustanovu za liječenje i osposobljavanje.

Mjere upozorenja i usmjeravanja izriču se kad je potrebno i dovoljno takvim mjerama uticati na ličnost maloljetnika i njegovo ponašanje.

Mjere pojačanog nadzora izriču se kad za vaspitavanje i razvoj maloljetnika treba preduzeti trajnije mjere uz odgovarajući stručni nadzor i pomoć, a nije potrebno maloljetnikovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine.

Zavodske mjere izriču se prema maloljetniku prema kome treba preduzeti trajnije mjere vaspitavanja, liječenja i osposobljavanja uz njegovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine, radi vršenja pojačanog uticaja na maloljetnika. Zavodske mjere izriču se kao posljednje sredstvo i mogu trajati, u granicama određenim ovim zakonom, samo koliko je potrebno da bi se ostvarila svrha vaspitnih mjera, piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh